Cîțu nu vrea modificarea proiectului de buget pentru 2021

„Vreau ca acest buget să iasă din Parlamentul României aşa cum a fost aprobat în Guvern”

Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că doreşte ca proiectul de buget să iasă din Parlament aşa cum a fost aprobat de Guvern, menţionând că nu se poate spune că este un buget mic, precizare făcută după ce PSD a propus în comisiile de buget ca banii care rămân în urma abrogării pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie direcţionaţi către alocaţiile copiilor.

„Eu am spus de la început că vreau ca acest buget să iasă din Parlamentul României aşa cum a fost aprobat în Guvern. Dacă sunt economii, ne uităm unde vor fi redirecţionate aceste economii. (…) Rămân la opinia că trebuie, în acest moment, să avem acest buget, să rămână în forma în care a fost aprobat în Guvern”, a spus Cîţu la Parlament.

Alocații, majorate cu 20% la începutul anului

Premierul a precizat, că deși, România se află în criza economică a majorat alocațiile cu 20% în luna ianuarie, de la 185 la 214 lei. La începutul anului trecut a fost aprobată dublarea acestora, însă în contextul pandemic, în care bugetul a fost sub presiune s-a putut face doar majorarea de la 156 la 185 de lei.

„În Uniunea Europeană, salariile, anul trecut, au crescut în medie cam cu 3% în sectorul public. În sectorul privat am văzut estimări pe 2021 că salariile rămân constante, deci eu cred că o creştere de 20% este una semnificativă şi pentru alocaţii în aceste condiţii de criză. (…) Este vorba de un mod predictibil de a face politică economică şi avem o strategie fiscal-bugetară pe care am prezentat-o şi ne ţinem de această strategie fiscal-bugetară”, a subliniat premierul.

Altfel, bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost aprobate, joi, de Comisiile de buget-finanţe. Acestea cuprind şi sume pentru indemnizaţii acordate foştilor demnitari. Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a propus ca sumele din buget destinate pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie transferate în bugetul Ministerului Muncii, pentru a se majora alocaţiile. Amendamentul depus de către PSD, cu privire la alocații a fost respins.

Citește și: Gabriela Firea, revoltată. Amendamentul pentru majorarea alocațiilor a fost respins