Depunere coroane (captura video MapN)

În acest an Ziua Armatei Române a fost sărbătorită într-un format restrâns, fără public, într-un context atipic, din cauza pandemiei cu noul coronavirus. Au avut loc ceremoniile militare de depunere a coroanelor de flori, în Parcul Carol, la Mormântul Ostașului Necunoscut, ceremonia de primire a Drapelului de Luptă al Institutului Medico-Militar, precum și depunerea jurământului militar al studenților anului I de la Catedra de Pregătire şi Perfecţionare Medico-Militară Bucureşti.

„Apreciem în egală măsură activitatea și profesionismul militarilor care astăzi întăresc capacitatea defensivă a țării, la standarde euro-atlantice, și activează în teatrele de operațiuni internaționale sau misiuni desfășurate sub egida NATO, OSCE, ONU sau a Uniunii Europene. Sunt adevărați profesioniști, oameni devotați țării și hainei militare, care prin modul în care înțeleg să-și facă datoria întăresc credibilitatea României în plan extern.

Astăzi, țara noastră este privită ca un veritabil pilon de stabilitate și securitate în regiune și joacă un rol important în apărarea colectivă aliată, nu doar prin poziția geografică strategică, ci și prin îndeplinirea obiectivelor pe care și le-a asumat pentru consolidarea arhitecturii de comandă şi control a NATO din zona Mării Negre. Faptul că România a devenit de curând primul aliat de pe flancul estic al NATO care s-a dotat cu sistemul modern de rachete sol-aer Patriot, foaia de parcurs pe zece ani semnată cu partenerii americani privind obiectivele comune din domeniul apărării, modernizarea sectorului apărării şi securitatea în regiunea Mării Negre, exercițiile la care au participat militarii români sau pe care le-a găzduit țara noastă pentru îmbunătățirea interoperabilității și capacității de apărare pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice sunt exemple concrete în acest sens.

Pentru toate acestea, le mulțumesc militarilor români, întregului personal al Armatei României, în numele meu și al întregii echipe guvernamentale”, a fost mesajul premierului Ludovic Orban cu ocazia Zilei Armatei Române.

Altfel, la Carei va avea loc, de la ora 15.00, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”, o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori.

Ziua Regelui Mihai

Într-o postare personală, Orban și-a exprimat recunoștința și față de Regele Mihai, născut în 25 octombrie.

„Nu este numai ziua Armatei Române, ci și ziua de naștere a Majestății Sale, Regele Mihai I. Figura sa luminoasă, un exemplu de patriotism și de curaj, a fost o binecuvântare pentru țara noastră martirizată de comunism. Tânărul suveran care a știut să facă gesturi politice de o importanță vitală pentru a ne salva din dezastrul celui de-al doilea război mondial, cel care s-a împotrivit dictaturii bolșevice pe cale de-a lua în stăpânire România, exilat timp de decenii, dar rămânând mereu devotat țării și poporului său a fost întotdeauna o rază de speranță pentru cei care doreau eliberarea românilor de sub dictatura comunistă.

Aceasta este marca unui om cu adevărat mare, pe care nu îl voi putea uita niciodată, un om care va rămâne pentru totdeauna în amintirea noastră și a urmașilor noștri”, a scris Orban pe Facebook.

Armata Română și ziua sa

„În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.”, potrivit comunicatului MapN.