Gabriela Firea
Gabriela Firea

Ministrul Gabriela Firea anunță îmbunătățirea programelor de creditare Family Start și Student Invest, așa cum au cerut cetățenii:. Astfel, vor fi crescute sumele acordate și vârsta solicitanților, acordand posibilitatea achiziției oricărui tip de autoturism, nu doar cu 7 locuri, fiind extinse categoriile persoanelor eligibile cu medicii rezidenți, masteranzii, doctoranzii. Potrivit ministrului Familiei, 650 de credite au fost acordate până acum în programele Student Invest și Family Start!.

Gabriela Firea: Continuăm aceste proiecte extrem de importante pentru tinerii din România și pregătim modificări care să le facă și mai accesibile.

Astfel, de exemplu, și familiile monoparentale sau medicii rezidenți vor putea aplica în aceste programe. Creditele cu garanția statului și dobânda plătită de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse au fost extrem de solicitate în ultima lună a anului 2022, până la sfârșitul lui decembrie fiind acordate aproape 500 de credite pentru studenți și 150 pentru familii la început de drum. În total, garanțiile plătite de stat pentru aceste credite se ridică la circa 30 de milioane de lei.

Gabriela Firea: Am avut o întâlnire de lucru cu reprezentanți din Fondul Român de Contragarantare – Stere Farmache, președintele directoratului, Andreia Surcel, membru al directoratului și Ciprian Costea, șef serviciu. FRC este partenerul nostru în implementarea acestor programe, alături de băncile partenere.

La întâlnire au participat și Doina Pârcălabu, secretar de stat în MFTES, și subsecretarul de stat Bogdan Paraschiv. Potrivit Gabrielei Firea, se lucrează la modificări importante, în urma solicitărilor și mesajelor primite prin intermediul băncilor. De exemplu, se propune introducerea unor criterii care le vor permite familiilor monoparentale, din ce în ce mai multe în România, dar și asistenților maternali să poată accesa aceste credite. În programul Student Invest vrem să le dăm posibilitatea și medicilor rezidenți să se poată înscrie, pe lângă studenți, masteranzii sau doctoranzii. De aceea, se propune modificarea vârstei până la maximum 45 de ani. De asemenea, va crește nivelul maxim al vârstei doritorilor și pentru creditele Family Start.

„Propunem și majorarea sumelor care pot fi accesate. Scenariile discutate sunt maximum 75.000 de lei în programul Student Invest și până la 150.000 de lei, la Family Start. De asemenea, va exista și o ajustare a pragului de venituri pentru familii. Vor exista modificări majore și asupra cheltuielilor eligibile. Astfel, banii vor putea fi folosiți și pentru achiziția unor mașini second hand, pentru renovarea sau dotarea cu panouri fotovoltaice a unei locuințe, dar chiar și pentru electrocasnice noi. Publicăm în curând toate modificările propuse și ne dorim ca în cel mai scurt timp să fie puse în aplicare”, a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea: 42 de femei și 4 copii au murit anul trecut, în urma bătăilor și abuzurilor din familie, aproape 40.000 de femei și 9.000 de copii fiind victimele agresiunilor