Maria, 66 de ani. Elena, 23 de ani. Andrei, 3 ani. Mihai, 8 ani, nu sunt simple nume sau cifre din statistici ci suflete chinuite, care strigă după ajutor și înțelegere. Viața unui om este de neprețuit, cifrele violenței domestice din 2022 fiind teribile, a declarat Gabriela Firea. 42 de femei și 4 copii au murit anul trecut, în urma bătăilor și abuzurilor din familie., aproape 40.000 de femei și 9.000 de copii fiind victimele agresiunilor. De asemenea, în 2022, au fost emise peste 11.000 de ordine de protecție și peste 20.000 de ordine de protecție provizorii. Această realitate înfiorătoare trebuie să ne să ne mobilizeze și să-i facă pe mai mulți români să conștientizeze gravitatea unor astfel de gesturi., a declarat ministrul Familiei.

Gabriela Firea: Am vizitat la Bacău una dintre cele 42 de locuințe protejate din programul Venus, derulat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, prin Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati – ANES. Alături de președintele Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea, senatoarea Cristina Breahnă-Pravăț, subsecretarul de stat ANES, Simona Butacu și directorul DGASPC Bacău, Cătălin Codreanu, am stat de vorbă cu toate cele șase victime care și-au găsit aici salvarea.


Poveștile acestor doamne sunt cutremurătoare și sunt legate de același lucru, toate aceste femei fiind agresate fizic sau psihic de persoanele pe care le considerau a fi cele mai apropiate. E groaznic doar gândul că au fost nevoite să-și ia copiii în brațe, să fugă pentru a-și salva viețile și să-și părăsească definitiv locuințele, pentru o nouă viață departe de abuzuri.

” M-a impresionat nespus povestea unei bunici în vârstă de 66 de ani care a ajuns în locuința protejată în urmă cu o jumătate de an, împreună cu nepotul de doar 8 ani. Bunica nu a mai suportat abuzurile la care erau supuși chiar de fiica sa, mama băiatului. Au cerut ajutorul autorităților, iar acum sunt pe mâini bune, îndrumați să depășească traumele de o echipă de oameni cu suflet mare”, a declarat Gabriela Firea.

Printre victimele consiliate și ajutate să-și învingă temerile este o doamnă venită în România tocmai din Thailanda. A căutat un trai mai bun pentru familia sa, dar a ajuns să fie agresată de soț. De șapte luni, de când se află în locuința protejată, a scăpat de abuzuri, are un loc de muncă și se află în proces de divorț. Sunt doar câteva exemple dintre cele aproape 5.400 de victime care incluse în proiectul Venus în ultimii doi ani. 650 de victime au fost găzduite în cele 42 de locuințe sociale, neavând un alt loc unde să meargă în urma violențelor.

Gabriela Firea: Peste 2.300 de victime au beneficiat de consiliere psihologică, iar aproape 2.400 au fost consiliate pentru a-și găsi un loc de muncă.

Din păcate, există în continuare multe victime care nu solicită ajutorul polițiștilor sau care renunță la plângeri de teama agresorilor. „Le transmit, încă o dată, femeilor care se confruntă cu abuzuri în familie să aibă curaj și să ceară ajutor! Pot fi salvate și consiliate să treacă peste traume. Le reamintesc faptul că au la dispoziție Helpline 0800.500.333 de unde pot obține ajutor. Împreună cu specialiștii ANES, ai celorlalte instituții și organizațiile care militează pentru drepturile femeilor continuăm demersurile începute pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen grav. În primul rând, e nevoie de mai multă informare și ne propunem să ajungem inclusiv în școli cu noțiuni importante despre drepturile egale ale femeilor și bărbaților. De asemenea, ne axăm pe extinderea serviciile oferite victimelor”, a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea: Mamele minore reprezintă încă una dintre cele mai dure și mai triste realități ale României