Gabriela Firea: Mamele minore reprezintă încă una dintre cele mai dure și mai triste realități ale României

Ministrui Familiei a vizitat un centru maternal din Bacău, unde mamele victime ale violenței domestice, dar și tinerele mame, adolescentele care au dat naștere unor copii mult prea devreme, sunt ajutate, cu blândețe și profesionalism, să treacă peste traume.

Nimic nu e mai trist ca o mamă și pruncul ei să ajungă pe drumuri din cauza abuzurilor partenerului de viață sau a propriilor rude, fiind tragic să ajungi să numești casă un centru al statului, fiind îngrozitor să trăiești cu spaima în suflet pentru tine și pentru cei pe care îi ai în grijă, a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea: Dar atunci când destinul te aduce într-o situație limită, luminița de la capătul tunelului pot fi oamenii care îți întind o mână de ajutor în centru, specialiștii care pot deveni mai apropiați decât propria familie

Ministrui Familiei a vizitat un astfel de centru la Bacău, unde mamele victime ale violenței domestice, dar și tinerele mame, adolescentele care au dat naștere unor copii mult prea devreme, sunt ajutate, cu blândețe și profesionalism, să treacă peste traume. Ministrul Gabriela Firea mulțumeste pentru tot suportul acordat în timpul vizitei președintelui Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea, senatoarei Cristina Breahnă-Pravăț, directorului DGASPC Bacău, Cristian Codreanu, și colegilor din ANPDCA. Cel mai mic bebeluș găzduit în acest centru abia a împlinit o lună de viață, fiind o mâna de om crescută de un alt copil, mama lui, care abia a împlinit și ea 17 ani.

Gabriela Firea: O poveste sfâșietoare. Un copil cu copil pentru care viața grea a început prea devreme. Însă, la centrul maternal are un acoperiș deasupra capului și toate cele necesare traiului de zi cu zi, dar și posibilitatea ca, ajutată de oamenii speciali care lucrează acolo, să-și facă un plan de viață, să învețe să aibă grijă de un bebeluș și să se pună pe picioare.

Potrivit ministrului Familiei, sunt la nivelul întregii țări, 56 de centre maternale unde ajung anual sute de gravide sau mame. Ca și la Bacău, sunt acele centre unde mamele cu bebeluși aflate în situații vulnerabile,generate de sărăcie, de violența în familie, de lipsa oricărui sprijin, găsesc un adăpost și un ajutor pentru a-și putea îngriji copiii. Potrivit ministrului Familiei, este una dintre soluțiile pentru a le fi alături acestor femei. Mamele minore reprezintă încă una dintre cele mai dure și mai triste realități ale României, cele mai recente statistici oficiale fiind dezarmante: 16.500 de adolescente și tinere până în 20 ani au născut doar în 2021. Aproape 700 dintre ele aveau sub 15 ani, destine modificate brutal pentru totdeauna.

Gabriela Firea: În centrul din Bacău am găsit și cazuri dramatice ale mamelor abuzate fizic și emoțional de partenerii de viață. Doamne care și-au luat copiii și au plecat unde au văzut cu ochii.

Ministrul Familiei a fost impresionata nespus cazul unei mame care a ajuns sub protecția autorităților în primul rând pentru a-și scăpa fiica în vârstă de șase ani de abuzurile sexuale ale tatălui. Gabriela Firea este convinsă că fetița va primi tot ajutorul specialiștilor inimoși de la Bacău. „Ca ministru al Familiei, sunt conștientă de responsabilitatea care îmi revine pentru a găsi soluții de prevenire a fenomenului violenței domestice, dar și pentru mai puține cazuri de adolescente care devin mame. Îmi doresc mult creșterea natalității în România, dar să fie o creștere sănătoasă, mame care să poată crește frumos și bine copiii cărora le dau viata”, a declarat Gabriela Firea, pe pagina de Facebook.

Gabriela Firea, mesaj transmis la dezbaterea națională “Pactul pentru Tineri”: Abandonul școlar este o problemă a întregii societăți