Gaze
Gaze , Sursa foto: antena3.ro

Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia au cerut Comisiei Europene fonduri suplimentare pentru a-și dezvolta infrastructura energetică, astfel încât să poată importa mai mult gaz din Azerbaidjan. Acest lucru a fost declarat de ministrul ungar Peter Szijjártó după întâlnirea pe care a avut-o la Budapesta cu ministrul azer al economiei, Mikayil Jabbarov, potrivit g4media.ro.

„Împreună cu bulgarii, românii și slovacii, ne-am adresat Comisiei Europene pentru a acorda sprijin financiar pentru dezvoltarea infrastructurii în regiune, necesară primirii unui volum suplimentar de gaz azer pe ruta prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia la sistemul de securitate energetică din Europa de Sud și Centrală”, a declarat Szijjarto.

Potrivit acestuia, este vorba despre dezvoltarea infrastructurii, construirea alteia noi și creșterea capacității interconectoarelor existente. Szijjártó nu a precizat suma solicitată de cele patru țări, nici nu a precizat instrumentul financiar prin care se preconizează că vor fi furnizate fondurile. În octombrie, când se afla la Sofia pentru inaungurarea interconectorului de gaze Bulgaria-Grecia, președintele azer Ilham Aliyev a declarat că Baku intenționează cel puțin să dubleze exporturile de gaze către Europa până în 2027, negociind deja extinderea Conductei Trans-Anatoliane (TANAP) și gazoductele Trans-Adriatice (TAP).

 În urmă cu câteva zile, Aliyev a spus că pentru a crește aprovizionarea cu gaze către UE este necesară creșterea numărului de interconectări în Europa

. În iulie, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și Aliyev au semnat un memorandum de înțelegere la Baku pentru a dubla exporturile azere de gaze către Europa, acestea ajungând la 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027. Azerbaidjan a început să exporte gaz către Europa de la sfârșitul anului 2020. Bulgaria, Grecia, România și Italia au contracte de furnizare.

Un asteroid de mărimea unui camion se va apropia de Pământ