Ai deschis un cont pe rețelele sociale folosind numele altcuiva? Tocmai ai comis o infracțiune!

Potrivit articolului 325 din Codul Penal, o astfel de faptă se pedesește cu închisoare de la 1 la 5 ani

Instanța din Brașov a decis că deschiderea unui cont pe oricare dintre rețele de socializare, folosind numele altei persoane, reprezintă infracțiune, scrie Libertarea.

Mai exact, ieri, 25 ianuarie anul curent, Înalta Curte a dispus că, în momentul în care îți creezi un cont de socializare cu numele unei persoane reale, folosind, de asemenea, informații private ușor de identificat cunoscuților acesteia, ești pasibil de o trimitere în judecată pentru comiterea infracțiunii de furt de identitate. Ulterior, poți primi între 1 și 5 ani de închisoare. Cu executare sau nu.

Fapta de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întrunește două dintre cerintele esențiale ale infracțiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul Penal, respectiv cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept și cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului

se menționează în minuta Înaltei Curți

Ce spune articolul 325 din Codul Penal despre deschiderea unui cont fals

„Fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani”

Astfel de fapte se întâmplă în România și nu numai, încă de la crearea rețelelor sociale, motivul principal fiind, în unele cazuri, aducerea de prejudiciu, în mod intenționat, imaginii unei persoane, în alte cazuri fiind vorba despre conturi create în scopul obținerii de bani din partea terților ori chiar șantaj.

Citește și: Unde dai și unde crapă: o companie anonimă, îmbogățită de Elon Musk, din greșeală