Cum arătau primele ornamente pentru bradul de Crăciun

Primele ornamente ale brazilor de Crăciun au fost fructele, în special merele. Tradiţia s-ar fi schimbat la iniţiativa pastorului protestant Martin Luther (1483-1546). 

Pe 25 decembrie, creştinii din întreaga lume sărbătoresc Crăciunul. Primul  brad artificial de Crăciun a fost realizat în Germania, la sfârșitul anilor 1800,  utilizându-se ca materie primă pene de gâscă. Penele erau vopsite în culoarea verde, fiind atașate unor ramuri de sârmă, sârmele fiind apoi înfășurate în jurul unei tije centrale, care servea drept trunchi, potrivit ziare.com.

Primele ornamente ale brazilor de Crăciun au fost fructele, în special merele. Tradiţia s-ar fi schimbat la iniţiativa pastorului protestant Martin Luther (1483-1546). 

Potrivit legendei, când s-a întors acasă într-o noapte din iarnă, a fost impresionat de lumina stelelor care străluceau printre brazi și a vrut să redea imaginea și pentru familia sa. Astfel, a adus acasă un brad și l-a împodobit cu candele. Culorile tradiționale ale Crăciunului nu sunt roșu și alb, cum cred unii, ci roșu, verde și auriu. Culoarea roșie simbolizează sângele lui Iisus Hristos, verdele – viața și renașterea și auriul – lumina și bunăstarea.

 Melodia celebră ”Jingle Bells” a fost compusă iniţial pentru altă sărbătoare americană importantă, Thanksgiving Day (Ziua Recunoştinţei), în 1857, cântecul fiind primul fredonat în spațiu de astronauții Tom Stafford și Wally Schirra, ai misiunii Gemini 6, pe 16 decembrie 1965.

 Cel mai mare cadou de Crăciun din lume este Statuia Libertății. Cu o greutate de 225 de tone și o înălțime fără soclu de peste 45 de metri, monumentul a fost dăruit de francezi SUA în ziua de Crăciun din 1886, cu ocazia aniversării a 110 de ani de la câștigarea independenței Statelor Unite

. Deși se crede că ar fi fost creată în scop de marketing de Coca Cola, imaginea lui Moș Crăciun a fost inspirată de un poem din anul 1820. Vestimentația Moșului, cum îl știm azi, în costum roșu și alb, a fost realizată în 1860 de caricaturistul german Thomas Nast. Crăciunul nu a fost sărbătorit întotdeauna pe 25 decembrie. Grecii îl celebrau pe 7 ianuarie. În Apus (Roma), în anul 320, Papa Julius a stabilit ziua de 25 decembrie ca dată oficială a naşterii lui Iisus Hristos.  Cel care a venit cu ideea unor lumini alimentate la curent pentru pomul de Crăciun ar fi fost Edward Johnson, asistentul inventatorului Thomas Edison, în 1882.

Doctorul Tudor Ciuhodaru, recomandări pentru masa de Crăciun