Sursa foto: Programe Tineret

Nașterea Domnului este sărbătorită în fiecare an la 25 decembrie. În tradiția populară se spune că Fecioara Maria trebuia să nască pe Fiul lui Dumnezeu și umbla, însoțită de Iosif, din casă în casă, rugând oamenii să îi ofere adăpost. Ajunsă la casa bătrânilor Crăciun și Crăciunoaia, Maria a cerut ajutor, dar ei nu i-au oferit.  

Fiind la căpătul puterilor, Maria a intrat în ieslea vitelor, unde au apucat-o durerile nașterii. În relatarea lui Matei, magii urmează o stea până la Betleem pentru a aduce daruri lui Iisus, născut ca rege al iudeilor. Irod ordonă masacrul tuturor băieților din Betleem care nu au mai puțin de doi ani, dar Maria cu Iosif fug în Egipt, iar mai târziu se restabilesc în Nazaret.

Ce înseamnă Crăciunul pentru creștini

Nașterea Domnului este trăită ca o întoarcere la vechile tradiții și la dorința de a fi mai buni. La poporul român, iubirea față de această sărbătoare stă la baza credinței noastre.

Se știe în popor că înaintea Nașterii Domnului oamenii se străduiau să se înțeleagă și să se ajute mai mult. O credință cunoscută în satele românești spune că în Ajunul Crăciunului, orice dorință îți pui, ea se va împlini. De asemenea, înspre Crăciun, cerurile se deschid, iar minunea asta n-o pot vedea decât cei cu inima curată.

Imediat ce postul Crăciunului a luat sfârșit, încep să se audă colinde prin casele oamenilor. Colindatul reprezintă o tradiție păstrată din timpuri străvechi, fiind un prilej de bucurie atât pentru colindători, cât și pentru gazde. De asemenea, împodobirea bradului reprezintă altă tradiție, ce provine de la germani. Majoritatea dintre români împodobesc bradul în Ajunul Crăciunului. Toată lumea face ultimele pregătiri, iar copiii aşteaptă sosirea Moşului.

Sfânta Scriptură ne spune că dragostea nemărginită a lui Dumnezeu față de oameni a fost pricina pentru care Fiul Său s-a pogorât la neamul omenesc.

 „Că aşa a iubit Dumnezeu lumea, încât şi pe Unul-Născut Fiul Său L-a dat, ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan 3, 16).

Ce e bine să faci în Ajunul Crăciunului

Sărbători fericite și luminate!