Mulți vorbesc despre copilărie, despre lipsuri sau corecții, dar puțini au cunoscut abuzul. Iar dacă a existat vreo metodă abuzivă din partea părinților, mulți aleg să dea vina pe metodele de disciplină din comunism: cureaua, pedepsele corporale, interducția de a mai ieși din casă sau orice formă de umilință.

Dar cum rămâne cu școala? Cum rămâne cu dascălii care erau departe de metodele pedagogice sau care nu aveau vocație, dar care erau maeștri în abuzul fizic sau psihic? Puțini au curajul de a vorbi despre școală, despre dascălii deveniți milițieni și puțini mai au curajul de a rememora momente de umilință sau pedeapsă.

O elevă abuzată a fost și Adriana Bahmuțeanu care a ales să povestească despre violența care duce la violență:

”Sora mea învăța să scrie și să citească acasă pentru că eu o băteam cu linia la palme, că așa învățasem eu la școală”, a mărturisit Adriana Bahmuțeanu, la Star Matinal, arată Spynews.

Se spune că bătaia e ruptă din rai, dar cei care au avut neșansa de a cunoaște bătaia în copilărie preferă să uite proverbele. Și își amintesc o copilărie traumatizată, tăcută și vinovată:

”A fost un coșmar. Ne bătea pe toți. Dacă se întâmpla acum era arestată și făcea pușcărie, dar pe vremea aia se accepta bătaia. Doamna asta ne pocnea peste degete, ne dădea cu linia peste palme, ne trăgea de urechi, ne trăgea de păr, pe băieți rupea cozile de la mătură. Ne-a traumatizat. Am fost copii traumatizați.

Îmi era așa de frică de ea, încât eram foarte timorată. Venea pe la spatele nostru și ne dădea câte un capac. Abuzurile au fost înfiorătoare. M-a făcut albie de porci în fața colegilor. A avut nenumarate plângeri. A venit mama unui coleg și a luat-o de păr pe învățătoare în fața noastră”, a mai adăugat vedeta.

Citește și: Am 21 de ani și sunt polițist. Întreabă-mă dacă merită

#News

Foto