Permisul de conducere ar putea fi eliberat la 17 ani, în anumite condiții

Adolescenții vor avea voie să circule însoțiți de un adult, cu mai multă experiență, propune Comisia Europeană

Adolescenții ar putea avea permis de conducere de la 17 ani, dar nu vor avea voie să circule singuri în mașină. Ei trebuie să fie însoțiți de un adult, cu mai multă experiență, potrivit unei noi reguli propuse de Comisia Europeană. Specialiștii europeni cred ca un permis de conducere cu o perioadă de adaptare la condițiile din trafic ar putea reduce numărul accidentelor provocate de începători, potrivit digi24.ro.

România are de două ori mai multe victime din accidente rutiere decât media europeană, cele mai grave fiind provocate de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani. 

Potrivit lui Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor Accidentelor Rutiere, dacă un tânăr posesor de permis de conducere își formează o percepție corectă cu privire la actul de conducere, la situațiile de risc în trafic, fiind ajutat de un adult în trafic, se poate vorbi despre o posibilă scădere a numărului de accidente grave, în care sunt implicați tinerii. „Pe de o parte nu au experiență și nu i-a ajutat nimeni, cu excepția formării în școlile de șoferi. Pe de altă parte, apare acel teribilism al tinerilor, care ar putea fi temperat prin creșterea responsabilității, prin apariția acestui adult care ar trebui să stea lângă viitorul șofer.”, a subliniat acesta. Unii directori de școli de șoferi spun că nu vârsta este neapărat relevantă.

Potrivit lui Marius Teodorescu, director școală de șoferi,se ia un permis la categoria B1, la 16 ani, deoarece este acest drept

„Conduce de la 16 la 17 în mașină singur, la 17 ani obține încă o categorie pentru o mașină puțin mai mare, dar nu mai poate conduce singur. Poate ar fi fost mai ok să spună: Dacă ai permis de conducere categoria B, poți să conduci la 17 ani, că oricum copiii la 17 ani gândeau mai mult decât noi, dar până la vârsta de 21 de ani nu poți conduce o mașină care să aibă o capacitate cilindrică mai mare de… Asta ar putea fi o situație mai bună pentru a reduce numărul de accidente pe străzi”, a mai declarat Marius Teodorescu.

600 de elevi din Iași vor învăţa în următorii trei ani în containere