Violeta Alexandru, ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a lansat, la România TV, acuzații la adresa social democraților, cu privire la majorarea pensiilor, pe care aceștia din urmă aveau posibilitatea să o facă, situația economică fiind diferită anul trecut, dar nu au dorit acest lucru. Mai mult, Alexandru consideră că guvernarea liberală este responsabilă, ținând cont de tot contextul în care se află România din cauza pandemiei și speră ca și CCR să țină cont de asta și să nu „arunce bugetul în aer”, privind sesizările făcute în legătură cu rectificarea bugetară.

„Dacă PSD avea determinarea să o facă, când a guvernat într-o situaţie economică incomparabilă cu cea pe care noi am guvernat-o, cu siguranţă putea să o facă, dar nu a dorit acest lucru. V-am subliniat mai devreme diferenţa dintre noi şi PSD este că noi suntem responsabili. Cu siguranţă, o creştere este justificată şi repet este cea mai delicată perioadă economică. Noi am făcut această creştere, PSD nu.

Exact când a decis nu a făcut acest lucru, deşi nu poate compara perioada de guvernare pe care au gestionat-o cu cea pe care noi am parcurs-o şi am gestionat-o şi cu toate aceastea a promis şi nu a făcut. Diferenţa este că noi nu promitem, ci facem lucrurile cu chibzuinţă şi cu un raţionament de a-i fi bine României şi pensionarilor noştri şi acum şi în perioada următoare. Nu se poate imagina o creştere a pensiei care să nu poată fi susţinută în buget. Deciziile Curţii sunt foarte clare.

Odată ce ai emis o decizie de pensionare nu mai poţi reveni asupra ei să o diminuezi. Noi suntem responsabili, noi nu aruncăm cu iluzii şi promisiuni oamenilor pentru că nu este normal să procedăm aşa. Toată lumea ştie ce se întâmplă în acest moment în România. Toţi trăim printre oameni care se confruntă cu o serie de dificultăţi şi vedem că trebuie să ţinem lucrurile pe linia de plutire şi uşor-uşor să ne revenim. Aşa şi creşterile veniturilor noastre se vor face pe măsura posbilităţilor şi spuneam că anul viitor avem în continuare în intenţie să facem creşteri bazate pe revenirea economiei pentru care muncim foarte mult, prin toate măsurile luate”, a declarat Violeta Alexandru sâmbătă seara la România Tv.

Speră să nu fie aruncat bugetul în aer

Executivul a făcut o sesizare la CCR cu privire la rectificare bugetară, în care social democrații vor majorările stipulate în lege (punctul de pensie cu 40%, alocația de stat pentru copii dublată, majorarea salariului personalului din sistemul de învățământ), dar care nu pot fi aplicate în acest moment din cauza crizei economice generate de pandemie.  

Întrebată ce va face Guvernul dacă CCR nu dă câştig de cauză, Violeta Alexandru a răspuns: „Eu sper să nu ajungem la în situaţia în care bugetul României să fie efectiv aruncat în aer”.

„E foarte dificil de imaginat o situaţie în care să se poată face o creştere pe fondul încasărilor la buget actuale. Prin urmare, daţi-mi voie să cred că decizia CCR va ţine cont de realitatea din România şi va aprecia faptul că Guvernul este responsabil şi că a gestionat această criză în modul cel mai corect cu putinţă şi cel mai eficient.

Oricum de subliniat este că nu am avut niciodată nicio intenţie să nu ţinem cont de creşterea preţurilor, de nevoia pensionarilor de a-şi acoperi cheltuielile necesare. Practic creşterea pe care am făcut-o este de 7 ori rata inflaţiei. Este o creştere făcută cu respect pentru pensionari, într-un moment delicat, dar cu recunoaşterea faptului că nevoile dânşilor de a-şi plăti cele necesare sunt evidente şi am ştiut acest lucru şi ca atare am luat decizia de creştere cu 14%”, a conchis ministrul Muncii.

Citește și: Cîțu, legat de neprezentarea bugetului 2021. „Este ilegal”

#News