foto Iulia KELT

Iubitorii de animale au primit, marți, o veste foarte bună din partea ministrului de Interne, Marcel Vela – înființarea „Poliției Animalelor”. Mai mult, Vela a precizat că va cere Consiliilor Județene (CJ), respectiv Consiliului General al Capitalei (CGMB) sprijin pentru adăpostirea animalelor aflate în pericol, dar și faptul că polițiștii vor putea intra în spațiile unde sunt aceste animale, fără acordul proprietarilor.

„Așa cum am promis în fața tuturor iubitorilor de animale, am reușit să facem un pas important, poate cel mai important de până acum, pentru stabilirea unor atribuții clare în sarcina polițiștilor în vederea gestionării situațiilor de pericol pentru animale.

Sunt aici lângă noi și Șuier, emblema Ministerului de Interne, cât și Max, câinele pe care l-am adoptat după ce a trecut printr-o situație gravă și delicată.

Am postat pe site-ul MAI proiectul de ordonanță de urgență pentru întărirea măsurilor de protecție a animalelor, act normativ ce eficientizează implicarea polițiștilor și a autorităților locale în gestionarea situațiilor de pericol pentru animale”, a spus Vela, în cadrul unei conferințe de presă de la sediul Ministerului de Interne.

Zece zile pentru îmbunătățirea proiectului

Marcel Vela a precizat că ONG-urile, precum și iubitorii de animale au la dispoziție 10 zile în care să transmită propuneri ce pot îmbunătăți acest proiet, dacă este cazul.

„Actul normativ este rodul dezbaterilor pe care le-am avut alături de specialiștii MAI, din alte instituții și cu reprezentanții asociațiilor iubitorilor de animale.

Proiectul are ca scop protejarea animalelor aflate în pericol, prin stabilirea unui mecanism care va permite polițiștilor să emită un ordin de plasare a animalului agresat, rănit sau maltratat într-un adăpost.

De asemenea, prin proiectul de ordonanță instituim obligația CJ și a CGMB de a asigura cu caracter continuu și permanent de servicii publice de adăpostire a animalelor fie prin organizarea unor adăposturi proprii, fie prin încheierea unor contracte cu grădini zoologice, cu iubitori de animale sau cu alte entități”, a mai spus Vela.    

Polițiștii pot intra, fără acordul proprietarilor, în spațiile unde se află animalele în pericol

„Se instituie dreptul polițiștilor de a pătrunde în domeniul, locuința sau domiciliul oricărei persoane, fără acceptul lor, dacă se indică faptul că în acel spațiu se află animale în pericol.

Acțiunilor polițiștilor pot fi fotografiate sau înregistrate fără consimțământul persoanelor care dețin animalul.

Totodată, prin acest proiect se va modifica legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române, stabilindu-se un mecanism pentru încadrarea funcțiilor unui polițist din structura Poliției cu personal specializat în Medicină Veterinară și din cadrul ANSVSA sau din sursă externă”, a mai spus Vela.

Acesta consideră că este un privilegiu că proiectul „Poliției Animalelor” se înființează în mandatul său de ministrul de Interne.  

Ce se înțelege prin situația de pericol pentru animale

Situațiile de pericol pentru animale sunt următoarele:

a) rănirea sau schingiuirea animalelor;

b) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;

e) prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor din speciile ecvine și rumegătoare mari și mici.

Astfel, polițiștii pot interveni dacă:

a) constatarea directă și consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;

b) declarațiile persoanelor implicate în activitățile prevăzute la alin.(2) sau ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau au cunoștință despre desfășurarea acestora;

c) înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora;

d) înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau postărilor în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă;

e) fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.

Citește și: Bărbatul care ar fi spânzurat un cățel în Capitală a fost arestat

#News