Pe ordinea de zi a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, de miercuri, se află ordinul comun cu privire la măsurile pe care autoritățile trebuie să le ia în perioada campaniei electorale (28 august – 26 septembrie), dar și cel cu privire la redeschiderea teatrelor, cinematografelor și restaurantelor.

Acestea din urmă s-ar putea deschide de la 1 septembrie, însă nu și în localitățile în care a fost înregistrat un număr mare de cazuri de infectări în ultimele două săptămâni.

„Deja a fost o discuţie la nivelul specialiştilor, există o propunere formulată. În cursul zilei de mâine vom avea Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în care vom dezbate mai multe subiecte: completarea hotărârii de Guvern privind starea de alertă pentru a introduce anumite reguli de desfăşurare a campaniei şi baza pentru ordinul comun al Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii şi preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente cu regulile sanitare de desfăşurare a campaniei şi de desfăşurare a zilei votului.

De asemenea, vom avea în discuţie această propunere de reluare a activităţii în anumite spaţii închise, este vorba de reluarea unor activităţi culturale, teatre, cinematografe, de asemenea reluarea activităţii în unităţi de servire a mesei din spaţii închise, să le spunem restaurante din spaţii închise”, a precizat Ludovic Orban, marţi, la Găeşti, citat de Agerpres.

Restaurantele, deschise în localitățile cu număr mic de infectări

„Încă nu pot să vă spun care va fi forma finală, eu nu iau decizii singur. Există o propunere să nu deschidă peste tot, să nu se deschidă unde e un anumit număr de cazuri în ultimele 14 zile.

Dezbatem în cursul acestei săptămâni. În cursul acestei săptămâni vom lua o decizie. Se va termina sezonul estival și va fi din ce în ce mai greu ca hotelurile să servească masa pe terase. La munte, au scăzut temperaturile. Riscăm să afectăm suplimentar hotelurile, dacă nu oferim condiții de servire a mesei sau a celor din turismul balnear. Cel mai probabil de la 1 septembrie, în anumite condiții. Luăm în calcul reluarea vieții culturale în spații închise. Discutăm de posibilitatea reluării în instituții de cultură: cinematografe, teatre, dar cu condiții”, a spus Ludovic Orban la Digi24.

Meciuri cu spectatori, doar unde nu există cazuri de Covid

După ce activitatea sportivă a fost suspendată la jumătatea lunii martie, din cauza epidemiei cu noul coronavirus, iar meciurile de fotbal (singurul campionat reluat, dealtfel) se dispută fără spectatori, premierul a venit cu o veste bună. Meciurile cu spectatori vor fi permise doar în acele localități unde nu există cazuri de infectri cu noul coronavirus.

„Pericolul mare la fotbal sunt galeriile, sunt foarte greu de controlat. Ei cântă, scandează, nu vor purta mască în galerie. Au un fel de unitate a lor și este greu de controlat o galerie. O decizie privind reluarea meciurilor cu spectatori nu poate fi luată descentralizată. Dacă scade numărul de infectări, iar dacă într-o localitate nu există niciun caz, atunci se poate ajunge la desfășurarea meciurilor cu public.”, a spus Ludovic Orban, la Digi24.

Citește și: Proiect. Salvarea HoReCa poate veni de la Parlament

#News