Barcelona interzice închirierea de case turiștilor din anul 2028

10.000 de licențe au fost revocate din cauza creșterii prețurilor la chirii pentru rezidenți

Barcelona
Barcelona sursa foto Wikipedia

Barcelona, ​​​​una dintre destinațiile turistice de top ale Spaniei, a anunțat că va interzice din 2028 închirierea de apartamente turiștilor”, anunță „The Guardian”, potrivit g4media.ro.

Înainte de a fi „destinație turistică”, Barcelona e un oraș care este unul dintre motoarele de producție ale țării

Barcelona găzduiește patru universități publice și numeroase centre de cercetare private, locuit de 1,62 milioane de rezidenți care, datorită profitului enorm al închirierilor pe termen scurt, găsesc din ce în ce mai greu o casă în care să trăiască la un preț decent. De asemenea este o destinație turistica. Acesta este sensul legii orașului, anunțate de primarul de stânga al capitalei catalane, Jaume Collboni. Până în noiembrie 2028, a anunțat edilul, cele 10.101 de licențe în vigoare în prezent pentru închirierea pe termen scurt a cât mai multor apartamente vor fi anulate. „Lucrăm pentru a rezolva cea mai mare problemă a orașului”, a spus Collboni.

Aproximativ 25.000 de turiști sosesc în Barcelona în fiecare zi. Localnicii – inclusiv cei care lucrează în turism – îi numesc „lăcustele”.

Boom-ul turistic datează din ultimii zece ani. Chiriile, datorită boom-ului corespunzător al chiriilor pe termen scurt, au crescut în medie cu 68%, iar costul locuințelor cu 38%. Și din cartiere întregi din Barcelona, ​​​​la fel ca în multe orașe din Europa, chiriile pe termen scurt i-au alungat literalmente pe rezidenți. Măsura luată de primarul Collboni lasă o oarecare nemulțumire.

Una dintre asociațiile de proprietari, Apartur, amenință cu creșterea angajării la negru și protestează pentru obstacolul în calea angajărilor.

Dar primarul insistă. „Acele 10.000 de apartamente care nu vor mai fi închiriate turiștilor, vor fi destinate cetățenilor orașului”, care este o piață asfixiată. De câțiva ani încoace, guvernul local nu mai acordă permise localnicilor de a închiria apartamentul turiștilor; aproximativ 3.500 de locuințe au fost închise și puse la dispoziția localnicilor. O măsură similară este deja în vigoare în Mallorca de câțiva ani, chiar dacă continuă protestele împotriva turiștilor care o devastează și care duc la creșterea prețurilor pentru cei care locuiesc pe insulă tot timpul anului. „Turiști, vă urâm”, este sloganul protestului (și poate rezonează ici și colo în alte orașe din Europa, unde sezonul de vârf abia a început).

Cetățeni sirieni și irakieni prinși ascunși printre profile metalice la intrarea în România