Aproximativ 49 de milioane de francezi, așteptați să voteze noua Adunare Naţională

Este vorba despre alegerea a 577 de deputaţi, în două tururi, duminică, 30 iunie şi vineri, 7 iulie

Alegeri
Votare sursa foto pixabay

Aproximativ 49 de milioane de alegători francezi sunt chemaţi la urne pentru a stabili noua componenţă a Adunării Naţionale, adică numirea a 577 de deputaţi, în două tururi, duminică, 30 iunie şi vineri, 7 iulie, ceea ce ar putea schimba radical orizontul politic, potrivit g4media.ro.

Francezii sunt aşteptaţi la urne de la ora locală 08.00 (ora 09.00 – ora României) până la ora 18.00 (19.00) sau 20.00 (21.00) în marile oraşe, moment în care vor fi cunoscute primele rezultate ale acestui scrutin, care riscă să zguduie peisajul politic.

Reprezentat de Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, partidul Rassemblement National se află în fruntea sondajelor, care îi acordă între 34% şi 37% din intenţiile de vot, cu perspectiva fără precedent de a obţine o majoritate relativă sau absolută pe 7 iulie, în seara celui de-al doilea tur. Conform acestor sondaje de opinie, RN devansează alianţa de stânga a Nouveau Front Populaire, cotată între 27,5% şi 29%, şi tabăra prezidenţială, ajunsă la aproximativ 20%-21% din intenţiile de vot din primul tur.

Dacă Jordan Bardella ar deveni prim-ministru, ar fi pentru prima dată de la al doilea război mondial când un guvern de extremă dreapta ar conduce Franţa.

Preşedintele Emmanuel Macron a provocat aceste alegeri anticipate anunţând dizolvarea Adunării pe 9 iunie, în seara victoriei extremei drepte la alegerile europene. Sondajele de opinie şi politicienii se aşteaptă la o participare mult mai mare decât la alegerile legislative din 2022, când s-au prezentat la urne 47,51% dintre alegători. De data aceasta, prezenţa la vot ar putea ajunge la două treimi din alegătorii înregistraţi. Semne ale prezenţei ridicate aşteptate: votul online, deschis până joi cetăţenilor francezi care locuiesc în străinătate, a atins un număr record de 410 000 (250 000 în 2022).

Trei persoane arestate pentru pornografie infantilă