Ionel Danca

Cancelaria prim-ministrului a reacționat la deciziile Curții Constituționale a României care a decis, joi, cu unanimitate de voturi, că Guvernul poate instaura și prelungi starea de alertă fără a avea nevoie de încuviințarea Parlamentului. Șeful Cancelariei, Ionel Dancă, salută această decizie și spune că Guvernul urmează să analizeze cealaltă decizie a Curții Constituționale care prevede că internarea obligatorie și carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor, instituite prin ordin al ministrului Sănătății sunt neconstituționale.

„În prima speță era de așteptat o astfel de decizie. În ceea ce privește posibilitatea de restrângere a unor libertăți și drepturi în baza unui ordin de ministru și aici lucrurile erau ușor de anticipat, dar cu precizarea că ordinul de ministru la care face referire decizia Curții Constituționale este un ordin de ministru dat anterior legii 55 care instituie cadrul legal pentru astfel de dispoziții.

Cu alte cuvinte, ordinul de ministru era fundamentat în baza legii sănătății publice, practic pentru a limita o răspândire epidemiologică. Toate dispozițiile se pot fundamenta în baza noilor reglementări în vigoare și nu există nicio problemă. La momentul respectiv, ordinele de ministru erau emise în baza legii sănătății publice respectiv în baza cadrului legal în vigoare la data respectivă.

Ulterior, acest cadru legal a fost modificat prin legea 55 și în continuare aceste dispoziții pot fi fundamentate și trebuie să fie fundamentate conform noului cadru de reglementare. Nu există o problemă de legalitate în privința aceasta. Evident vom aștepta și motivarea acestor decizii pentru a putea avea toate elementele la dispoziție și a face o evaluare în întregime a acestor dispoziții”, a punctat Ionel Dancă.

Citește și: Guvernul poate decreta stare de alertă, dar carantina este neconstituțională

HashtagNews.ro