Specii noi de pești și crustacee pun în pericol fauna marină din Marea Adriatică 

Peștele papagal și alte aproximativ 50 de specii maritime amenință populația de pești nativi

Mare
Mare sursa foto pixabay

Din cauza schimbărilor climatice și a traficului maritim crescut, peștele papagal și alte aproximativ 50 de specii marine s-au răspândit în Marea Adriatică, amenințând populația de pești nativi. Noi specii de pești au sosit în Marea Mediterană și Adriatică din Marea Roșie prin Canalul Suez din cauza apelor care se încălzesc sau transportate în tancurile de balast ale navelor, potrivit digi24.ro.

Ei pun în pericol supraviețuirea a aproximativ 460 de specii de pești nativi, a spus Nenad Antolovic, cercetător la Institutul de Cercetări Marine și de Coastă din Dubrovnik.

Pescarii croați se plâng că nu mai au din ce să trăiască. De zeci de ani, pescarul croat Marko Kristic și-a aruncat plasele în apele strălucitoare ale Mării Adriatice. Acum, o invazie a peștilor papagal din Marea Mediterană, îi pune în pericol captura tradițională și mijloacele de trai, spune el. Marko Kristic a spus că peștele papagal a fost observat pentru prima dată în sudul Adriaticii acum aproximativ 15 ani, de atunci devenind de la o captură accidentală, una obișnuită, în plasele sale.

Deși este savurat ca o delicatesă în zonele în care este nativ, peștele papagal nu este pe gustul localnicilor din jurul satului său Molunat din sudul Croației.

„Nu pot să-l vând nimănui. Populația locală nu va mânca acest pește nou”, a spus pescarul. Nenad Antolovic,cercetător la Institutul de Cercetări Marine și de Coastă din Dubrovnik, spune că stocurile de pește din Marea Adriatică, brațul cel mai nordic al Mediteranei, s-au prăbușit din cauza pescuitului excesiv, a schimbărilor climatice și a invaziei de noi specii. „Marea Adriatică se schimbă, se încălzește. Din cauza asta, apar organisme noi. Prin (asta) mă refer la pești și plancton și alge”, a spus Antolovic. Conform datelor din 2023, de la Agenția Națională Italiană pentru Noi Tehnologii, Energie și Dezvoltare Economică Durabilă (ENEA), Mediterana devine marea cu cea mai rapidă încălzire de pe planetă. Bărbat arestat pentru amenințări cu moartea