Dan Barna și Dacian Cioloș

Se pare că Dacian Cioloș s-ar fi hotărât, în sfârșit să ia calul de frâie și să treacă la guvernare, de vreme ce varianta Orban a picat de două ori deja. Logica simplă dictează faptul că o majoritate PSD în Parlament nu va da niciodată votul de încredere unui guvern PNL, fie el cu Orban la cârmă sau nu. Astfel, Dacian Cioloș a decis să-și încerce și el norocul la Loto și să propună o echipă de guvernare.

De altfel, problema principală nu ar fi faptul că Iohannis i-ar refuza pe USR-Plus, pentru că în lumina celor întâmplate recent, e posibil să vadă în aceștia o ultimă speranță de depesedizare a țării. Adevărata problemă o reprezintă tocmai acea majoritatea PSD din Parlament, ce pare să nu își dorească nici alegeri locale în două tururi, nici alegeri anticipate și nici vreun guvern al altor partide decât a celor din sfera lor de interes.

Așadar, Cioloș a declarat de curând cum că ar avea o echipă desprinsă din cele două partide ce formează alianța USR-Plus, numai bună de a lua zimbrul românesc de coarne, pentru a-l ghida înspre cireadă.

Citește și: Ciolacu laudă democrația românească

„Începând cu decizia Curții Constituționale de ieri, România a intrat în cea mai gravă criză constituțională din ultimii 30 de ani. Acum mai puțin de o lună, o largă majoritate a partidelor parlamentare păreau dispuse să meargă spre alegeri anticipate, fapt care a și determinat căderea Guvernului. Peste noapte, PSD se răzgândește, iar PNL începe să șovăie. Președintele ne anunță că începe să nu mai creadă în alegeri anticipate. Perspectiva cea mai probabilă pare cea de a rămâne șapte luni cu un guvern interimar sau un guvern fără susținere majoritară clară în parlament. Am mai trecut în 2016 printr-o astfel de situație și știu că este practic imposibil să faci reforme și să scapi de populisme electorale votate în parlament în astfel de situații.

În tot acest amalgam de răzgândiri, poziția mea, a PLUS, dar și a Alianței USR PLUS râmâne aceeași. Credem că cea mai bună soluție sunt alegerile anticipate. Doar acestea ne permit să evităm un an pierdut în incertitudini pentru România. Avem nevoie doar de voință politică pentru a ajunge acolo. O desemnare a unui nou prim-ministru în următoarele câteva zile ne-ar readuce pe drumul corect.

Decizia Curții Constituționale de ieri poate avea probleme, dar suntem obligați să o urmăm. Dacă este nevoie de desemnarea unui prim-ministru care chiar să încerce să construiască o majoritate, deși șansele sunt infime, atunci așa să fie. Suntem gata să mergem în Parlament și să prezentăm programul și echipa noastră de guvernare, singuri sau într-o alianță. Dacă vom reuși, vom guverna, dacă nu, va fi făcut un nou pas către anticipate. Important este să nu rămânem blocați în nehotărârea actuală a altor actori politici. În astfel de crize, este nevoie de oameni hotărâți.” a declarat Dacian Cioloș pe contul său de Facebook.

#News