Cea mai veche șarpantă din România, descoperită într-o biserică din județul Cluj

În biserica reformată din localitatea clujeană Viştea au fost descoperite picturi murale vechi de 700 de ani, precum şi o şarpantă din lemn din 1319.

În biserica reformată din localitatea clujeană Viştea au fost descoperite picturi murale vechi de 700 de ani, precum şi o şarpantă din lemn din 1319. Aceasta este considerată cea mai veche şarpantă datată din România, potrivit g4media.ro.

Potrivit restauratorului Kiss Lorand, biserica reformată din Viştea a fost construită în intervalul secolelor XIII – XV.

„Sub biserica actuală s-a descoperit o rotundă mai veche. Picturile murale din nava şi arcul triumfal al bisericii sunt din două perioade distincte, dar ambele au fost realizate în intervalul secolelor XIII – XIV. Până în prezent s-au realizat operaţiuni de decapare, conservare a picturilor”, a declarat restauratorul Kiss Lorand. 

De asemenea, a fost descoperită o şarpantă din lemn, care este, probabil, cea mai veche şarpantă datată din România, 1319-1320.

 „La arcul triumfal, stratul pictural era în contact cu grinda ce susţine tavanul casetat, ceea ce indică faptul că grinda este anterioară picturii. S-a realizat analiza dendrocronologică a grinzii şi a materialului lemnos al şarpantei vanei, din care a reieşit că o parte importantă a materialului lemnos al şarpantei a fost tăiat în anii 1319-1320. Astfel, la nava bisericii reformate din Viştea avem de-a face cu poate cea mai veche şarpantă datată de pe teritoriul României”, a precizat Kiss Lorand.

Frații Tate, aduși la sediul DIICOT