Războiul demisiilor din Parlament. PNL vrea vacantarea locurilor libere

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a solicitat, în plen, să se ia act de demisiile parlamentarilor Uniunii Salvaţi România depuse marţi şi să se voteze vacantarea mandatelor, potrivit Agerpres. Barna și ceilalți parlamentari USR și-au depus astăzi demisiile, doar că sunt cu data de 18 decembrie, ultima zi de mandat. Astfel, președintele USR îl acuză pe Roman că liberalii doresc scoaterea USR-ului din Legislativ.

„Pentru a reveni la respectarea regulamentului, vă solicit să prezentaţi plenului demisiile deputaţilor anunţate în urmă cu o oră, înregistrate astăzi, să-i întrebaţi dacă îşi menţin demisia şi să procedaţi la vacantarea locurilor de deputat. Numai astfel putem duce la capăt demersul Partidului Naţional Liberal de abrogare a pensiilor speciale a parlamentarilor. Vă solicităm imperativ aplicarea regulamentului”, a transmis Roman, conform agerpres.ro.

Replica președintelul USR, Dan Barna nu a întârziat să apară

„Probabil domnul Roman din eroare, ca să nu spun ignoranţă, cum e realitatea, nu a apucat să citească că aceste demisii sunt începând cu data de 18 decembrie. Sigur că putem organiza un plen prin care să luăm act de existenţa acestor demisii, să constatăm vacantarea cu data de 18 decembrie, dacă vrem să fim super formalişti. Deci, nu este nicio problemă din acest punct de vedere, dacă cu data de 18 decembrie grupul parlamentar USR îşi pierde calitatea, pentru că nu vrem pensii speciale şi facem şi faptele juridice necesare, nu doar declarând de la microfon”, a replicat Dan Barna.

Citește și: „Barna și Comp” și-a dat demisia

Un act teatral

Spectacolul a continuat, schimbul de replici dintre cei doi. Roman acuzându-l pe Barna de un gest teatral. „Dacă aţi fi dorit cu adevărat să duceţi la bun sfârşit acest demers, astăzi, trebuia, conform regulamentului, în prima şedinţă de plen, nu peste o săptămână, nu peste două săptămâni, nu peste trei săptămâni, nu peste patru săptămâni, să luăm act de demisia colegilor noştri, să fie vacantate acele locuri, pentru că se încalcă un drept constituţional al celorlalţi colegi care urmau să fie validaţi şi care, practic, sunt ţinuţi pe margine, prin încălcarea Constituţiei. Este foarte clar că ceea ce s-a întâmplat astăzi nu este decât un gest teatral. Românii de acasă trebuie să ştie că astăzi nu dispare nicio pensie specială pentru parlamentari. Soluţia corectă este să legiferăm”, a afirmat deputatul PNL.

Între timp și alți politicieni și-au anunțat renunțarea la pensiile speciale, prin demisia din funcția de parlamentar: Marcel Ciolacu, Alfred Simonis, Marius Budăi, Marius Dunca și Răzvan Cuc. Rămâne de văzut dacă se va concretiza demersul acestora.

Citește și: Rareș Bogdan: „Un demers absolut politicianist, absolut propagandistic”

#News