Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Ani de-a rândul, epavele i-au fascinat pe oameni, mulți dintre ei făcând o legătură între navele din adâncurile oceanului și existența spiritelor sau a comorilor.

Cu toate acestea, în spatele carcasei lor ruginite, în realitate se găsesc doar combustibil vechi, bombe corodate și deșeuri toxice care modifică microbiologia oceanului, transmite Science Alert.

Un nou studiu care analizează epava V-1302 John Mahn din Al Doilea Război Mondial, în partea belgiană a Mării Nordului, a descoperit că substanțele care se scurg din vechea epavă încă influențează microbiologia oceanului și geochimia din jur

La aproximativ 80 de ani de la scufundarea navei, acestă epavă continuă să polueze.

Am vrut să vedem dacă vechile epave din partea noastră de mare modelează în continuare comunitățile microbiene locale și dacă încă afectează sedimentele din jur. Această analiză microbiană este unică în cadrul proiectului”, a transmis ecologistul microbian Josefien Van Landuyt, de la Universitatea Gent, din Belgia.

Cercetătorii au prelevat mostre din corpul de oțel și din sediment în douăsprezece puncte diferite apropiate de epavă și la distanțe tot mai mari de ea, pentru a vedea cât de departe s-ar putea răspândi orice posibilă contaminare

Concentrația de poluanți toxici în jurul navei a variat în funcție de distanță: au existat dovezi de metale grele (cum ar fi nichelul și cuprul), arsen, compuși explozivi și hidrocarburi aromatice policiclice, sau HAP (substanțe chimice care se găsesc în mod natural în cărbune, țiței și benzină).

După cum era de așteptat, concentrațiile acestor poluanți au crescut odată cu apropierea de navă. Cele mai mari concentrații de metal au fost găsite în proba cea mai apropiată de coșul de cărbune al navei, de exemplu.

Aceste concentrații influențează microbiologia oceanului din jur, au descoperit cercetătorii.

De asemenea, mai mulți microbi precum Rhodobacteraceae și Chromatiaceae, cunoscuți că degradează HAP, au fost găsiți în probele care au avut cele mai mari concentrații de poluanți.

Pe carenă au fost găsite bacterii reducătoare de sulfat, responsabile pentru corodare

Deși nu vedem aceste vechi epave și mulți dintre noi nu știu unde sunt, ele pot polua în continuare ecosistemul nostru marin”, spune Van Landuyt.

De fapt, pe măsură ce trec anii, navele ar putea crește riscul pentru mediu din cauza coroziunii, care deschide spații anterior închise. Ca atare, impactul lor asupra mediului este din ce în ce mai îngrijorător”, a explicat cercetătorul.