Ministrul Mediului: Pe plajele noi de pe litoralul românesc nu vor putea fi amplasate baruri

Timp de cinci ani, hotelierii nu vor putea exploata economic porțiunile noi de plajă .

Hotelierii nu vor mai putea amenaja baruri pe porțiunile noi de plajă de pe litoralul românesc. Pe plajele extinse nu se va putea construi nimic timp de cinci ani, hotelierii cerând soluții de la ministerul Mediului. Proiectul privind extinderea plajelor de pe litoral presupune ca România să aibă peste 200 de hectare noi de nisip, potrivit ziare.com.

Timp de cinci ani, hotelierii nu vor putea exploata economic porțiunile noi

„Ce facem cu plajele în 2023 este o urgenţă imediată, pentru că sunt pachete deja puse în vânzare pentru vacanțele pe Litoral 2023. Este nevoie de beach-baruri pe plajă, înțelegem, da, nu se poate amenaja niciun fel de construcție, nici măcar ușoară, fără PUZ”, spune Corina Martin, reprezentantul patronatul turistic.

 Potrivit ministrului Mediului, legal, construcţiile noi nu se pot realiza dacă nu există PUZ, dar măsurile tranzitorii pot prevedea excepţii de la regula de bază.  Mnistrul Mediului a stabilit cu ministrul Turismului să reglementeze acum acest lucru, având la dispoziţie câteva luni pentru a discuta cu autorităţile locale, cu Ministerul Turismului, cu operatorii şi cu specialiştii de la ANAR unele soluţii tranzitorii.

„Pentru beach-baruri înțeleg că este o problemă pe plan local, că există posibilitatea construirii lor fără plan de urbanism, acolo probabil va trebui să găsim împreună cu Ministerul Dezvoltării o excepţie de la regulă generală, să asigurăm construcţii temporare, pe perioadă scurtă, care să servească aceastui scop”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Există un proiect privitor la mutarea plajelor din administrarea Guvernului la primariile staţiunilor.

Deoarece realizarea unui plan urbanistic zonal este în desfăşurare, primarii doresc să mai aștepte. Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, a declarat că va fi unul dintre semnatari.

” Chiar cred că trebuie făcută treaba asta, însă, aşa cum a spus ministrul Tanczos, este o perioadă tranzitorie, adică nu văd cum am putea noi să preluăm astăzi plajele, având în vedere că este în plină desfășurare elaborarea unui PUZ”, a declarat Vergil Chiţac, primar Constanţa. 130 de contracte de operare de plaje vor expira la primăvară. Acestea nu pot fi reînnoite până nu e gata un plan urbanistic de administrare pentru fiecare.

O specie de pește care își schimbă sexul, descoperită în Oceanul Indian