Arafat: „Lockdown cum a fost înainte nu se preconizează”

România este oficial în valul 4 al pandemiei

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat a afirmat, marți, că România, deși a intrat în valul 4 al pandemiei nu va avea parte de un lockdown așa cum a fost cel din perioada martie-mai 2020, de la începutul pandemiei cu noul coronavirus. Această situație vine ca urmare a faptului că acum avem alte mijloce și posibilități, printre acestea aflându-se vaccinurile împotriva Covid.

„Noi nu am avut lockdown total, cum s-a întâmplat în alte țări. Noi am avut poate o situație mai serioasă la începutul pandemiei, dar apoi am mers pe incidențe, pe măsuri mai mult locale sau zonale, nu pe măsuri generale sau naționale, cu mici excepții, și acest lucru cred că va fi din nou abordarea noastră mai departe”, a spus Raed Arafat.

Cât privește prelungirea stării de alertă, în care România se află încă din mai 2020, Arafat a precizat că aceasta se va face în funcție de incidența din ultimele două săptămâni.

Arafat: „Încercăm să menținem unele activități fără să le închidem”

Totodată, secretarul de stat a menționat că se va merge pe ideea unor permisii pentru cei vaccinați, în niciun caz pe „vânătoarea” celor care nu s-au vaccinat. „Înainte erau restricții pentru toți. Acum poate că o să fie permisii pentru unii, ca să nu ajungem la restricții pentru toți. Nu e țintită persoana nevaccinată. Încercăm să menținem unele activități fără să le închidem. Dacă menținerea unor activități va fi bazată pe vaccinare, testare, noi aplicăm măsuri de sănătate publică care să limiteze răspândirea. Varianta nouă (n.r. tulpina indiană, care a devenit predominantă și în România) se răspândește foarte rapid, e suficient un contact de 2-3 minute fără mască să infecteze”, a mai spus Arafat.

Totodată acesta a ținut să sublinieze că nu se va ajunge, dn nou, la restricțiile de circulație așa cum au fost după luna noiembrie, așa zisa „carantină de noapte”, când de la ora 22.00 până la 5.00 nu se putea circula în afara casei fără un motiv bine întemeiat.

La raportarea făcută marți, 24 august, de către CNSU au fost confirmate 782 de noi cazuri de infectare Covid în ultimele 24 de ore (comparativ cu cele 415 din ziua precedentă), precum și 14 decese din cauza infectării, în timp ce în ATI sunt internați 205 pacienți confirmați cu Covid.

Citește și: Arafat, despre un nou lockdown: „nu se pune problema”