Ludovic Orban

Prim-ministrul României a anunțat, vineri, că Guvernul va adopta printr-o ordonanță de urgență alocarea sumei de un miliard de euro pentru sprijinirea mediului de afaceri. Alți 150 de milioane de euro vor fi alocați pentru digitalizarea IMM-urilor ți a mai adăugat că în ceea ce privește schema de ajutor pentru susținerea plății chiriilor pentru comercianții din mall-uri, aceasta este în curs de elaborare.

„Ne-am angajat că, într-o perioadă de timp record, în termen de 30 de zile, vom adopta actele normative necesare pentru implementarea măsurilor introduse. Situația este în felul următor: miliardul de euro a fost în primă lectură, obiectivul nostru este să-l adoptăm în ședința de guvern de săptămâna asta, vineri, 350 de milioane capital de repornire, 550 de milioane granturi de investiții și 100 de milioane granturi pentru microîntreprinderi fără angajați.

Granturi pentru digitalizarea IMM-urilor, în valoare de 150 de milioane de euro, sunt în primă lectură și urmează să le adoptăm tot vineri. Granturile pentru educație digitală a angajaților, granturi în valoare de 30 de milioane pentru început. Vedem cum funcționează programul, dacă va da roade, există posibilitatea de alocări suplimentare, prin supracontractare”, a punctat Ludovic Orban, vineri, în cadrul ședinței de guvern.

Premierul a menționat că Guvernul ar urma să aprobe în cadrul aceleași ședințe, de vineri, și ordonanța de urgență privind finanțarea extinderii rețelelor inteligente de gaze naturale. „De asemenea, avem, să zic, semi-funcțională, nu e total funcțională, să o facem total funcțională vineri, schema de ajutor de stat pentru companiile mari consumatoare de energie electrică, pentru care se rambursează 15% din valoarea certificatelor de CO2, sunt 12 ramuri și sunt multe companii care beneficiază de această schemă de ajutor de stat”, a declarat Ludovic Orban.

În context, șeful Executivului i-a anunțat pe reprezentanții mediului de afaceri că începând cu data de 31 iulie Guvernul va lansa în dezbatere publică proiectul de acord de parteneriat cu Comisia Europeană pentru bugetul multianual 2021-2027, respectiv împărțirea pe programe. 

Citește și: România a primit aproape 80 de miliarde de euro de la UE, ce facem cu ei?

HashtagNews.ro