scoala romaneasca

Situație tot mai apăsătoare pentru învățământul românesc, unde nesiguranța este „la ea acasă”. Cu doar câteva săptămâni înainte de începutul anului școlar, parcă măsurile ce trebuiau luate de autorități au dispărut într-o „gaură neagră”.

Cei în măsură să ia decizii se contrazic, iar beneficiarii direcți (elevii) și indirecți (părinții), alături de cadrele didactice se află în, poate cea mai mare, incertitudine.

„În ultimele 3 luni, premergătoare începerii anului școlar, Guvernul României a asigurat toți actorii din sistemul educațional de faptul că sprijinul guvernamental în teritoriu va fi unul substanțial, atât sub formă de fonduri, cât și sub formă de materiale de protecție pentru elevi și profesori.

Pe data de 22 august, vicepremierul Raluca Turcan a declarat că «Este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii din ţara aceasta, pentru toţi profesorii». Această lipsă de coerență și consecvență atât în măsurile dispuse, cât și în discursul public al Guvernului, a caracterizat întregul proces de începere a noului an școlar

Consiliul Național al Elevilor atrage atenția asupra faptului că elevii din România au nevoie de materiale de protecție în cadrul unității de învățământ, pentru a micșora, pe cât posibil, riscul infectării cu virusul SARS-COV-2.

Guvernul României are datoria de a asigura aceste materiale de protecție, așa cum și-a asumat în luna aprilie a acestui an”, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Elevilor (CNE), citat de Știri pe surse.

Campania electorală, mai importantă decât școala

Rareș Voicu, președintele CNE este foarte vehement în legătură cu lipsa de respect pentru elevii și profesorii din România, acuzând Guvernul de incoerență în discurs, dar mai ales în măsurile ce trebuie luate.

„Guvernul României dă dovadă, încă o dată, de incoerență în discursul public și în măsurile pe care le ia pentru începerea anului școlar. Statul român are datoria de a asigura necesarul de măști de protecție pentru toți elevii. În joc este sănătatea a 3 milioane de elevi! Campania electorală mai poate aștepta, siguranța colegilor noștri nu!”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, citat de sursa menționată.

Cu mască și fără mască

Premierul Ludovic Orban a dat, luni, asigurări că la deschiderea școlilor vor exista măști pentru copiii din familiile vulnerabile.

„În deschiderea școlilor este un parteneriat în care este implicat și guvernul și autoritățile locale Vom deconta cheltuielile care sunt făcute de autoritățile locale pentru desfășurarea în bune condiții.

Prioritar este să asigurăm măști pentru copiii care provin din familii vulnerabile așa cum a fost și alocarea pentru achiziționarea de măști. Evident că trebuie să existe măști suplimentare dacă un copil vine fără mască să i se pună la dispoziție masca, dar acum nu se pot lua măști pentru toți copiii”, a declarat Ludovic Orban.

Citește și: Ministrul Sănătății anunță: elevii vor purta mască

#News