Arbuști exotici de kiwi, curmal chinezesc și paw-paw, vânduți de o stațiune pomicolă din Buzău

Speciile exotice au fost aclimatizate în ultimii ani, beneficiind de condiţii propice.

Staţiunea de Cercetare Pomicolă Istriţa – Buzău vinde specii exotice de arbuşti fructiferi precum Kiwi, Curmal chinezesc şi Banana nordului, cunoscută sub denumirea de Paw-Paw. Media temperaturilor din ce în ce mai mare a permis aclimatizarea unor specii, au precizat specialiştii din cadrul staţiunii, potrivit g4media.ro.

Mii de puieţi de pomi fructiferi, măr, păr, prun, vişin, gutui şi cireş, sunt vânduţi în această perioadă la Staţiunea de Cercetare Pomicolă Istriţa – Buzău. Pe lângă speciile clasice, angajaţii staţiunii comercializează specii exotice, care au fost aclimatizate în ultimii ani, beneficiind de condiţii propice.

Astfel, în funcţie de specie, un arbust fructifer poate costa între 30 şi 50 de lei.„Pe lângă pomii fructiferi clasici, avem şi specii pomicole noi, Ziziphus jujuba sau Curmalul chinezesc, cum mai este cunoscut, Asimina Triloba sau Banana nordului, mai avem şi Kiwi care poate fi găsit în sortimentele noastre şi poate fi plantat acum, este timpul optim de plantare pentru Kiwi, iar celelalte specii pot fi plantate şi pe timpul anului, pentru că sunt la ghiveci”, a declarat şeful Staţiunii Pomicole Istriţa, Rareş Pândaru. 

Staţiunea de Cercetare Pomicolă a încercat să aclimatizeze şi puieţi de Kaki, ale căror fructe delicioase au început în ultimii ani să apară din ce în ce mai des în magazinele din România.

 Temperaturile ridicate favorizează dezvoltarea unor specii exotice, mai ales în partea de Sud-Est a ţării. „Speciile de Kiwi sunt recomandate a fi plantate în special în zona de Sud şi Sud-Est a ţării. Este o specie întâlnită în special în Asia, destul de sensibilă, dar având în vedere temperaturile ridicate a reuşit să se adapteze şi aici. Celelalte două specii, Ziziphus jujuba sau Curmalul chinezesc şi Asimina Triloba – Banana nordului rezistă chiar şi în zonele mai friguroase”, explică Rareş Pândaru.

Voucherele pentru alimente, încărcate în Săptămâna Mare