Agentul Portocaliu, bomba ecologică care a nimicit Vietnamul

Ca rezultat al folosirii erbicidului, resursele de mâncare ale populației s-au diminuat considerabil, hectare întregi de pădure au dispărut, de asemenea, iar mulți dintre copiii din acea perioadă s-au născut prezentând malformații grave

Agentul Portocaliu, erbicidul ca a produs pagube însemnate în Vietnam.

Timp de zece ani (între 1961 și 1971, mai exact), peste Vietnam a plouat, literalmente cu „agent portocaliu”, un produs chimic folosit pe post de armă de război, de către armata americană.

Planul inițial al armatei Statelor Unite ale Americii a fost să nimicească sursele de mâncare ale vietnamezilor, iar agentul portocaliu părea să reprezinte soluția perfectă în acest sens, fiind un erbicid puternic folosit în concentrație de 13 ori mai mare decât recomandările inițiale. Plan gândit, plan reușit, întrucât în cei zece ani, nenumărate hectare de păduri au dispărut din Vietnam. Mai mult decât atât, fermele care aprovizionau garnizoanele soldaților vietnamezi au suferit o soartă identică, oribila acțiune a armatei americane lăsându-i pe aceștia fără unica lor sursă de hrană.

Efectele adverse ale erbicidului cunoscut sub numele de Agentul Portocaliu

Iar dacă într-o primă instanță s-a intenționat strict destabilizarea soldaților, Agentul Portocaliu s-a dovedit nimicitor inclusiv resurselor de hrană ale populației civile, dând naștere unui efect de domino greu de oprit, efectele simțindu-se chiar și în ziua de azi.

4 milioane de oameni au fost expuși compusului chimic

Agentul Portocaliu a dat naștere la nenumărate probleme de sănătate în rândul populației vietnameze, aproximativ 4 milioane de civili fiind afectați de efectele adverse ale erbicidului folosit în cantitate mult prea mare, așa cum menționam anterior.

Toți cei care au avut ghinionul de a inhala chimicala au dezvoltat probleme respiratorii grave. În plus, majoritatea nou-născuților din acea perioadă au prezentat malformații la naștere, după cum se poate vedea și din fotografiile de mai jos.

Armata americană nu a fost trasă niciodată la răspundere în totalitate pentru aceste derapaje care au dus la mutilarea (și la propriu, și la figurat) a vieților civililor din Vietnam.

Citește și: Garda de Mediu a confiscat mașinile mai multor șoferi care depozitau ilegal deșeuri