Președintele Joe Biden vrea să trimită mii de militari în Europa de Est

Secretarul de stat american a ameninţat Moscova că dacă un militar rus pune piciorul în Ucraina, acest lucru va declanşa un răspuns sever din partea SUA.

Joe Biden, președintele Statelor Unite, are de gând să trimită până la 5.000 de soldați în țările din Europa de Est, relatează The New York Times. Această decizie vine după o întâlnire oficială cu mai mulți reprezentanți ai Pentagonului, care i-au prezentat mai multe opțiuni de mutare a forțelor armate.

Mai mult, potrivit sursei citate, printre opțiunile discutate se numără și posiblitatea de a crește numărul soldaților de zece ori, dacă situația de la granițele Ucrainei devine critică. În cazul în care această decizie va fi acceptată de liderul de la Casa Albă, țările mai vulnerabile de pe flancul estic al NATO vor primi trupe venit din SUA, cât și din alte părți ale Europei.

Negocierile dintre Rusia și SUA continuă

Reprezentanul republican în Comisia pentru afaceri externe a Congresului, Michael McCaul, a declarat că pe lângă trupe, SUA are de gând să trimită și avioane suplimentare în regiune.

Administrația Biden a decis să schimbe strategia, după ce președintele rus și-a intensificat acțiunile amenințătoare la adresa Ucrainei. Dacă până de curând SUA a adoptat o poziție reținută, încercând să găsească o cale diplomatică de a ieși din această criză, președintele american Joe Biden a decis mobilizarea forțelor armate, pe fondul temerilor tot mai mari privind o invazie rusească.

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a declarat încă de la sfârșitul anului trecut că nu își dorește o extindere a NATO în partea de est a Europei și cere retragerea tuturor forțelor armate ale Alianței.

În urma discuțiilor eșuate dintre secretarul american de stat Antony Blinken și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, Statele Unite au început să ofere sprijin militar forțelor ucrainene și să desfășoare trupe americane în regiune.

Reamintim că duminică seară, al doilea transport de armament din Statele Unite, ca parte a unui ajutor defensiv în valoare de 200 de milioane de dolari, a ajuns în Ucraina. Sâmbătă a aterizat primul avion încărcat cu 90 de tone de „ajutor letal”, după cum au precizat reprezentanții americani.

Și alte țări au trimis deja arme şi tehnică militară Ucrainei, în special sisteme antitanc de ultimă generaţie.

Biden „deschide război” grupurilor de extremă dreaptă