Când ai fi spus că era PSD și a abuzurilor create de aceștia a luat sfârșit, iată că nu-i așa. Dacă înainte, toți cei ce lucrau pentru „lege” erau obligați să nu-și afișeze prea ostentativ viața pe Facebook, lucru ce ținea de conduită morală, se pare că acum s-au mai adăugat câteva subpuncte neoficiale în caietul de sarcini „Facebook” pentru magistrații CSM ce au un asemenea cont de rețea socială.

O primă regulă este „fără nuditate”, ceea ce oricum ar trebui să fie valabilă pentru oricine se expune pe Facebook, nu numai pentru un magistrat. Această regulă a luat ființă odată cu apariția judecătoarei Simona Lungu, într-un film pentru adulți difuzat în Danemarca.

Dacă prima regulă nu reprezintă nimic ieșit din comun, întrucât nu e decât un apanaj al normalității, iată că a doua regulă este menită să atragă acuze, întrucât limitează libertatea de exprimare a oamenilor, fie ei și magistrați.

„19. Obligaţia de rezervă nu anulează libertatea de exprimare a judecătorilor şi procurorilor. 23. Judecătorii şi procurorii pot folosi libertatea de exprimare (…) folosind un limbaj decent, tehnic, ştiinţific şi argumentat. 24. În exerciţiul libertăţii de exprimare, judecătorii şi procurorii trebuie să-şi formuleze opiniile într-o manieră echilibrată care să nu afecteze nici măcar aparenţa de imparţialitate”35. Se recomandă ca judecătorii şi procurorii să nu folosească în mod excesiv social media, cu postări zilnice multiple şi cu o prezenţă online cvasipermanentă activă. „38. Se recomandă ca judecătorii şi procurorii să anticipeze, atât cât este rezonabil, modalităţile în care postările lor pot fi denaturate şi răstălmăcite şi să ţină cont de acest aspect atunci când comunică online.”

Astfel, din aceste articole ale conduitei morale destinate magistraților, spicuim faptul că aceștia sunt îndemnați spre obligați să nu fie prea activi pe Facebook și să aibă mare grijă ce spun, ce postează și pe cine susțin.

#News