iod
iod. Sursa foto L dcnews.ro

Autoritățile poloneze au început distribuirea tabletelor de iod pompierilor regionali care vor fi luate în caz de expunere la radiații, a anunțat ministrul de Interne de la Varșovia, potrivit digi24.ro.

Decizia a fost luată ca urmare a bombardamentelor repetate de la centrala nucleară din Zaporojie

Iodul este considerat o modalitate de protecție a organismului împotriva unor afecțiuni cum ar fi cancerul tiroidian, în caz de expunere la radiații. Bombardamentele de la centrala Zaporojie, pentru care Rusia și Ucraina se acuză reciproc, au provocat distrugeri ale clădirilor din apropierea celor șase reactoare și au tăiat cablurile de alimentare cu energie electrică, lucru care crește riscul producerii unei catastrofe nucleare care ar afecta țările vecine.

„După ce presa a relatat despre luptele din apropierea centralei nucleare din Zaporojie, am decis (…) din timp să luăm măsuri de protecție, pentru a distribui iod. Aș dori să îi asigur pe toți cetățenii că acestea sunt acțiuni de rutină, preventive, care au rolul de a ne proteja în cazul unei situații care… sper că nu se va întâmpla”, a declarat ministrul adjunct de Interne, Blazej Pobozy.

Guvernatorul regional Oleksandr Starukh a anunțat că armata rusă a lansat nouă rachete asupra orașului Zaporojie, care au lovit un hotel și o centrală electrică. Amenințarea președintelui rus Vladimir Putin cu folosirea armelor nucleare i-a determinat pe locuitorii  Ucrainei și Rusiei să-și facă provizii de iod.

A ajuns la urgențe după ce a văzut factura la energie electrică