Record de căsătorii oficiate de Dragobete la Iași, pe 24 februarie

Au fost programate 16 cununii, cele mai multe din ultimii 20 de ani

Casatorie
Casatorie sursa foto pixabay

Anul acesta la Iaşi vor fi oficiate cele mai multe căsătorii programate în ziua de Dragobete din ultimele două decenii, potrivit stiripesurse.ro. Este vorba de 16 cupluri care au decis să îşi unească destinele în această zi, a informat, vineri, Direcţia Locală de Evidenţa Populaţiei.

„De Dragobete, vom oficia 16 căsătorii începând cu ora 11,00. Este cel mai mare număr de căsătorii programate într-o zi de Dragobete în ultimii 23 de ani”, a declarat directorul executiv al Direcţiei Locale de Evidenţa Populaţiei Iaşi, Marius Bodoga.

După 1989, cele mai multe căsătorii oficiate de Dragobete au mai fost înregistrate în anul 1996 – 31, şi în anul 2001 – 29.

Conform calendarului creștin ortodox la 24 februarie se sărbătorește Întâia și a doua aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul, sărbătoare numită în spațiul slav Glavo-Obretenia.

Denumirea de Dragobete provine de la cuvintele slave vechi „dragu-” – drag și „bîti” – a fi (deci a fi drag).Considerat ca fiind patronul dragostei, al bunei dispoziții, deschizător al primăverii și fiu al Babei Dochia, Dragobetele este întâmpinat cu flori. Tradiția spune că fetele și femeile care nu au fost sărutate în această zi vor fi singure tot anul. De aceea, menirea Dragobetelui este de a le găsi și a le săruta chiar și pe acele fete care nu sunt frumoase. Dragobetele este, potrivit credinţei populare, un duh poznaş şi capricios, căruia trebuie să îi câştigi bunăvoinţa. Motiv pentru care trebuie să te asiguri că în ziua respectivă nu încalci tradiția. Pantofi sport contrafăcuți, descoperiți în Portul Constanța