Consilierul de stat Carmen Orban: Încă sunt cazuri în care pacientul are grija cumpărării medicamentelor

Potrivit acesteia, politica naţională a medicamentului trebuie să aibă în vedere accesul pacienţilor la aceste produse într-un mod nediscriminatoriu şi în timp util.

Carmen Orban
Carmen Orban sursa foto Institutul Clinic Fundeni

Carmen Orban, consilier de stat în cadrul cancelariei prim-ministrului, a declarat miercuri că încă există cazuri în care pacientul are grija achiziţionării medicamentelor. Potrivit acesteia, profesioniştii din sistem se mai confruntă cu cazuri în care înlocuiesc schemele de tratament din cauza lipsurilor, potrivit ziare.com.

Carmen Orban a subliniat că politica naţională a medicamentului trebuie să aibă în vedere accesul pacienţilor la aceste produse într-un mod nediscriminatoriu şi în timp util.

 „Am atras atenţia şi cu altă ocazie că încă avem cazuri în care pacientul are grija achiziţionării medicaţiei şi nu primeşte la timp medicaţia. Iar profesioniştii din sistem încă se confruntă cu situaţii, punctuale, ce-i drept, în care înlocuiesc schemele de tratament din cauza lipsurilor. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să căutăm soluţii pentru aceste probleme cu care ne confruntăm de ceva vreme. Este adevărat că în ultima vreme sunt din ce în ce mai puţine astfel de cazuri”, a spus ea, în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). 

Carmen Orban a mai subliniat că pentru asigurarea accesului la medicamente generice este necesară „regândirea politicii medicamentului pe baze durabile şi predictibile, astfel încât riscul dispariţiei de pe piaţă a unor medicamente să se reducă”.

În paralel, trebuie continuată, în mod constant, extinderea listei de medicamente compensate cu medicamente inovative „pentru creşterea accesului” pacienţilor la terapii de ultimă generaţie, a spus ea. „În opinia mea, anul viitor avem oportunitatea de a schimba ceva la nivel european. Avem şansa de a participa activ cu observaţii şi propuneri concrete la definirea pachetului farmaceutic european. Acesta reprezintă noul cadru legislativ la nivel european pentru politica medicamentului.

Este vital pentru România să susţină o abordare care în final să ducă la punerea pe piaţă şi la aprovizionarea cu medicamente adecvată în toate statele membre, astfel încât accesul la tratamente să se realizeze fără discriminare pentru toţi cetăţenii UE.

Cetăţenii noştri au aceleaşi drepturi ca cei europeni. Iar asta trebuie să se reflecte şi în accesul la tratamente într-un mod care să corespundă tuturor cerinţelor”, a spus ea. Carmen Orban a declarat că România are obligaţia să colaboreze cu toate celelalte state membre pentru stabilirea unei liste de medicamente esenţiale care să fie „atent monitorizată pe întreg lanţul de aprovizionare”. În opinia lui Carmen Orban, o astfel de măsură poate prezenta o soluţie unitară pentru preîntâmpinarea unor viitoare crize de medicamente şi asigurarea accesului pe întreg teritoriul UE. Percheziții de amploare la cămătarii din București și Ilfov