CCR

CCR urmează să dezbată, în cursul zilei de astăzi, un conflict de opinie între președintele Klaus Iohannis și Parlament. Mai pe larg, se vorbește despre legea 9/1991, cea referitoare la înființarea Institutului Român pentru Drepturile Omului, lege pe care Iohannis o consideră neclară și foarte puțin predictibilă.

„Analizând modificările aduse Legii nr. 9/1991, prin raportare la conferirea unui statut de autoritate administrativă autonomă, observăm lipsa oricăror prevederi referitoare la actele acestei autorităţi şi, implicit, la exercitarea prerogativelor de putere publică. Altfel spus, lipsa acestui aspect esenţial, care ar fi trebuit să fie văzut de legiuitor în legătură intrinsecă cu dispoziţia normativă de înfiinţare, conduce la încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituţie prin raportare la prevederile art. 117 alin. (3) coroborate cu cele ale art. 147 alin. (4) din Legea fundamentală. Având în vedere că, la art. I pct.1 din legea criticată, IRDO este calificat ca o instituţie publică de interes naţional, chiar dacă autonomă, dar fără prerogative de putere publică, apreciem că legea ar fi trebuit adoptată ca lege ordinară, însă în acest caz ar fi trebuit dezbătută şi adoptată, în calitate de Cameră decizională, de Camera Deputaţilor„, se explică în sesizarea de neconstituţionalitate.

Citește și: Iohannis: „Clientelismul și incompetența din sistemul public, promovate de guvernările anterioare, trebuie să dispară!”

#News