Temperaturi mai ridicate comparativ cu cele normale până la sfârșitul lunii octombrie

Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare, în următoarele două săptămâni

Toamna
Toamna sursa foto pixabay

Meteorologii estimează că temperaturile vor rămâne mai ridicate decât ar fi normal în această perioadă până spre finalul lunii octombrie. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare, în următoarele două săptămâni, ulterior acestea urmând să se apropie de valorile normale perioadei, potrivit g4media.ro.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată

Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 2003-2022. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs. Pentru săptămâna 25 septembrie – 2 octombrie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice, nordice şi centrale. 

Pentru săptămâna 2-9 octombrie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, regimul pluviometric fiind în general deficitar în majoritatea regiunilor. 

Pentru săptămâna 9-16 octombrie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei perioade în toate regiunile, dar mai ales în sudul şi estul ţării. Regimul pluviometric va fi deficitar în vestul, nordul şi centrul teritoriului, în timp ce în rest cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână.  Pentru săptămâna 16-23 octombrie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, regimul pluviometric fiind apropiat de cel normal pentru acest interval în toată ţara. Un nou acord franco-britanic privind clima şi biodiversitate