Iahtul Sy A
Iahtul Sy A. Sursa foto: youtube

Autoritățile italiene au confiscat mega-iahtul oligarhului rus Andrei Melnichenko, a comunicat poliția financiară a Italiei.

Potrivit UE, Andrei Melnichenko deține principala firmă producătoare de îngrășăminte EuroChem Group și compania de cărbune SUEK.

Declarația spune că nava, numită „SY A”, valorează aproximativ 530 de milioane de euro (578 de milioane de dolari). Ea era ancorată în portul din nord-estul Trieste.

Nava este unul dintre cele mai mari iahturi din lume, potrivit firmei care a construit-o.

Andrei Melnichenko a fost sancționat de Uniunea Europeană pe data de 9 martie, fiind vorba de măsurile extinse luate împotriva oligarhilor ruși.

Poliția italiană a confiscat un iaht deținut de Alexey Mordashov, cel mai bogat om din Rusia înainte de a fi trecut pe lista neagră a sancțiunilor date de Uniunea Europeană în urma atacului asupra Ucrainei.

„Lady M”, de 65 de metri, a fost sechestrată în portul Imperia din nordul Italiei.

Un al doilea iaht deținut de Gennady Timchenko, un alt miliardar care are legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, este de asemenea blocat la Imperia și va fi sechestrat în scurt timp.

Iahturi ale unor oligarhi ruşi, sechestrate în porturi din Franţa şi Germania

Decizia Consiliului UE a autorizat sancțiuni împotriva oligarhilor ruși. Andrei Melnichenko și alți 36 de lideri de afaceri s-au întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin după invadarea Ucrainei, pentru a discuta potențialul impact economic al sancțiunilor UE și SUA.

Mai multe iahturi ale unor oligarhi ruşi au fost imobilizate de autorităţile portuare din Franţa şi Germania în porturi şi şantiere navale din cele două ţări. Decizia a fost luată în contextul în care s-a analizat posibilitatea confiscării lor ca o sancţiune împotriva Rusiei, după invadarea Ucrainei de către această ţară.

Trei iahturi au fost imobilizate în şantierul naval Blohm+Voss (B+V) din Hamburg, Germania, printre ele fiind și iahtul „Dilbar”, considerat de mass-media de specialitate cel mai mare iaht privat din lume.

„Dilbar” are cea mai mare piscină amplasată pe un iaht, helioporturi, saună şi sală de fitness. Potrivit Indicelui Multimilionarilor alcătuit de agenţia Bloomberg, iahtul, trimis la şantier din octombrie 2021 pentru reparaţii, are o valoare estimată de 536 milioane de euro.

Se crede că superiahtul „Dilbar” ar aparţine magnatului Aliser Burhanovici Usmanov. Usmanov este un oligarh apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin, care are interese în industriile mineritului, metalurgiei şi în sectorul telecomunicaţiilor. El mai deţine câteva vile în oraşul german Rottach.