Tudor Gheorghe, interzis de Elena Ceaușescu. Versurile care au înfuriat-o pe „tovarășă”

„Fir-ați ale dracu' oltence / Iarna grea, muierea rea / Vacilor n-am ce le da / Să dau țâța dupe mână / Ca iarba prin coasă" - sunt versurile care au înfuriat-o pe Elena Ceaușescu

Foto: preluare GSP

Într-un interviu acordat în exclusivitate GSP, Tudor Gheorghe a relatat care a fost relația lui cu vechiul regim comunist. Mai exact, artistul nu s-ar fi aflat printre preferații Elenei Ceaușescu, așadar soția dictatorului a făcut tot posibilul pentru a-l interzice pe acesta, cu toate că Nicolae Ceaușescu nu părea să-i împărtășească neaparat opinia.

Tudor Gheorghe a dat detalii despre motivul pentru care a fost interzis

„Eu n-am avut probleme, ai să râzi. Când am intrat în facultate, în 1962, tata era închis. La Teatru am intrat cu un dosar pe care am scris că nu am tată. Un avocat a învățat-o pe mama să divorțeze. Formal, au divorțat. Eu am scris că tata a dispărut, că ne-a lăsat pe mine, pe mama și pe două surori și nu știm unde e”, a spus Tudor Gheorghe, pentru sursa menționată anterior, adăugând că „tâmpenia” sistemului l-ar fi pus în postura de a nu mai avea voie să apară pe o scenă în 1986. Interdicția ar fi ținut până la Revoluție.

„Interzis definitiv din ’86. N-am avut voie să apar pe scenă trei ani de zile, până la Revoluție. Mi-au spus de ce… A venit un tovarăș de la Comitetul Central, la teatru, a făcut o ședință cu membrii de partid, eu nu eram niciodată… Cum să fiu cu tata în pușcărie? Am făcut la Polivalentă un spectacol cu Ansamblul C.C. UTC. M-a pus dracu’ și-am spus o poezie a lui Dinescu, „Avalanșa”. Apoi am cântat un colind. Pfaaa!, în ’86 colind, nu era bine! Și am mai spus o poemă a lui Sorescu, „Femeia”. „Ce știe femeia? Ea să ţină de coada cârpătorului, să stea ciucită la vatră, să şteargă sticla de lampă și să lase politica!”.

„Fir-ați ale dracu’ oltence / Iarna grea, muierea rea / Vacilor n-am ce le da / Să dau țâța dupe mână / Ca iarba prin coasă”, versurile care au înfuriat-o pe Elena Ceaușescu

Artistul a mai povestit că versurile unei melodii ar fi înfuriat-o atât de tare pe Elena Ceaușescu încât i-ar fi spus dictatorului: „Nicule, tu vezi ce zice ăsta?!”, moment la care Nicolae Ceaușescu ar fi spus: „Lasă-l, fă, că el cântă cu «Acolo este țara mea»”. Și cum Elena Ceaușescu nu avea de gând să renunțe la ideile ei, i-ar fi răspuns soțului său în felul următor: „Fir-ar ăsta al dracu’, să nu-l mai văd!”. Lucru care s-a și întâmplat.

Citește și: O femeie din Marea Britanie susține că s-a îndrăgostit de un extraterestru