Violeta Alexandru și Ludovic Orban

Programul de lucru al angajaților va fi redus la 4 sau 6 ore, iar statul va suporta diferența de bani astfel încât angajatul să primească aproape același salariu ca și cum ar lucra nu normă întreagă, promite Ludovic Orban. Șeful executivului a mai spus că această măsura se va aplica pe o perioadă limitată, și doar atunci când apar situații de forță majoră.

„Această modalitate de susținere a angajaților și companiilor are oarecum un caracter de noutate în România și sigur, ea a fost aplicată în țări europene, în special în Germania și a dat rezultate. Din cauza asta, încercăm și noi să aplicăm acest sistem. Ideea în sine nu e foarte complicată, dacă unei companiei i s-a redus vânzarea cu un anumit procent, ca să nu dea afară angajații, stabilește un program flexibil pentru angajați iar statul plătește programul de timp care nu e lucrată de angajați, corespunzătoare reducerii”, a explicat Orban.

Acest mecanism, prezentat într-o primă formă de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, presupune că plata salariului brut se va împărți între angajator, care va acoperi cel puțin 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă cu normă întreagă, și stat, care va acoperi 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că modelul german este o sursă de inspirație pentru Guvernul României, însă, atrage atenția patronatelor și sindicatelor că aceste reglementări trebuie adaptate realităților din țara noastră.

„În primul rând trebuie să discutăm despre care să fie cadrul în care să se poată interveni eficient în sprijinul entităților cu o activitate afectată de pandemie, care nu au închis, dar sunt afectați în sensul în care și-au redus activitatea și au redus, bineînțeles, și încasările, în condițiile în care comenzile, fluxurile, relațiile lor de afaceri n-au mai putut să se desfășoare la aceiași parametri”, a spus ministrul muncii.

Citește și: PSD poartă haine roșii, iar Violeta Alexandru se îmbracă-n negru

HashtagNews.ro