Evaluare Nationala

Ministerul Educației și Cercetării a centralizat rezultatele înregistrate la Evaluarea Națională, înainte de contestații, iar procentul elevilor care au obținut cel puțin media 5 este de 76,10%, cel mai mare din ultimii trei ani (73,6 în 2018, respectiv 73,2 în 2019). Și rata de participare a fost una ridicată, 93%, adică 160.468 dintre candidați au fost prezenți în sălile de examinare, dintr-un total de 172.531 de candidați înscriși.  

Nu mai puțin de 839 de elevi au reușit să încheie examenul cu media 10. Potrivit unei hărți postate pe site-ul Ministerului Educației, cele mai multe medii de 10 au fost în municipiul București (224), cele mai multe în sectoarele 1 și 2., iar cele mai puține în 3 și 5. În ceea ce privește situația pe județe, cele mai multe medii de 10 s-au obținut în Cluj (66), Iași (46) și Argeș (42), județele cu cele mai puține medii de 10 fiind Harghita și Covasna cu o singură medie maximă.

Cei nemulțumiți de rezultat pot depune contestații până cel târziu marți, la ora 12:00. Contestațiile pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.

Reamintim că rezultatele elevilor se publică prin anonimizarea numelui și a prenumelui, pe baza unui cod unic comunicat fiecărui candidat. Media generală de admitere la liceu, care se calculează considerând 80% media de la evaluarea națională și respectiv 20% media anilor de gimnaziu, urmează să fie afișată după finalizarea contestațiilor.

Citește și: Experimentul de la Evaluarea Națională continuă și la BAC

HashtagNews.ro