Luna iunie a fost despre grădinițe și creșe. Discuția nu a fost doar despre București, subiectul a fost dezbătut la nivel național, mondial chiar. Se deschid. Ba nu se deschid. Poate se deschid. Sigur nu se deschid. Și, până la urmă, când se deschid? Data a fost stabilită: 22 iunie, adică azi. Dar, vorbim doar de București.

Măcar s-a discutat despre grădinițe și nu am mai citit titluri cu lamentările religioase și relația lor tumultoasă cu virusul. Deși, nu e târziu.

Conform Libertatea, avem informații despre fiecare sector în parte:

Sectorul 1

Toate cele cinci creşe aflate în administrarea Consiliului Local Sector 1 se redeschid de luni, însă numărul de locuri a scăzut la 512 ca urmare a măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Este vorba despre Centrul Româno-Danez pentru Educaţie Integrată, Complexul Social de Servicii Vrancei, Complexul Social de Servicii Sfântul Nicolae, Complexul Social de Servicii Sfântul Andrei şi Complexul de Servicii Sociale Jiului.

Sectorul 2

Creşele Sinaia, Teiul Doamnei, Ciobănaşului şi Unitatea de Educaţie Timpurie Grădiniţa nr. 23 din sectorul 2 se redeschid de luni şi vor funcţiona şi ele la capacitate redusă.

Sectorul 3

Creşele din sectorul 3 se redeschid începând de luni pentru copiii reînscrişi în următorul an şcolar, ai căror părinţi nu au alternative, au un serviciu stabil şi a căror prezenţă la locul de muncă este necesară zilnic.

Programul de funcţionare a creşelor va fi zilnic, de luni până vineri, între orele 7.00 şi 17.00. Accesul copiilor în creşă se va face eşalonat, la orele 7.00, 7.30, 8.00, acestea fiind stabilite în prealabil între părinţi şi conducerea creşelor.

Sectorul 4

Şi creşele, grădiniţele şi after-school-urile din sectorul 4 se redeschid de luni, în funcţie de numărul de solicitări primite din partea părinţilor. Primarul de sector, Daniel Băluţă, declara recent că pot fi primiţi doar jumătate dintre cei 1.000 de copii care sunt în prezent înscrişi.

Sectorul 6

Programul „Creşa de vară” începe luni în sectorul 6. Admiterea copiilor la program se face, în limita locurilor disponibile, pe bază de cerere, respectând criterii de eligibilitate. Programul centrelor de zi de tip creşă din sectorul 6 este 6.00 – 18.00.

Restricțiile rămân și se aplică. Dezinfectant, eterna distanțare socială și triajul epidemiologic zilnic. Singura parte bună e că se va insista pe activitățile în aer liber. E momentul în care ideea de grădiniță chiar implică natură, aer curat și jocuri care se pot desfășura și altfel decât între patru pereți. În București s-a făcut un prim pas. Că e doar experimental să nu, vom vedea. Partea proastă e că la ora 13 bilanțul nu arăta foarte grozav: 246 de cazuri noi și 11 decese în ultimele 24 de ore.

Citește și: Începe programul „Creșa de vară”. Și centrele de zi dedicate persoanelor cu dizabilități se redeschid luni, în sectorul 6

#News