Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a declarat, luni, că ordinul şefului DSU, Raed Arafat, de a prelungi carantinarea zonală a Timişoarei, a fost unul „abuziv” şi se analizează posibilitatea atacării lui în instanţă.

„O decizie democratică a unui Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş este subminată sau redusă la tăcere printr-o decizie abuzivă de la nivel central. (…). Raed Arafat ar trebui să ne explice care este temeiul juridic legal în baza căruia a dat Ordinul (de prelungire a carantinei cu 72 de ore, n.r.). (…). Una din pârghiile pentru oprirea acestor abuzuri ar putea fi, probabil, acţionarea în instanţă a ordinului”, a afirmat Alin Nica, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Totodată, Nica a recomandat ca forţele de ordine să nu mai stea la intrarea/ieşirea din localităţi să verifice „nişte hârtii”, declaraţiile pe propria răspundere, ci să fie pe străzi, în locuri aglomerate, unde nu se respectă legea şi să aplice legea în mod corespunzător.

„Nu neapărat dând amenzi, în prima fază, ci să aibă aplecare spre cetăţean şi să atragă atenţia şi să îndemne populaţia la respectarea acestor norme. Cred că făcând acest lucru cu vorba bună, vom avea rezultate mai bune decât în faţa unor restricţii suplimentare. Dacă nu se respectă legea, atunci să se dea amenzi”, a explicat liderul CJ Timiş.

Bode încearcă să facă „pace”

În acestă situație a intervenit și ministrul de Interne, Lucian Bode, care a precizat că o decizie finală va fi dată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

„Departamentul pentru Situații de Urgență a luat o decizie tranzitorie pentru 72 de ore, până la momentul în care Comitetul Național pentru Situații de Urgență va lua o hotărâre, care este suverană și este cu putere peste Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în ceea ce privește carantinarea Timișoarei și a localităților limitrofe. Noi vorbim despre 11 județe cu 32 de localități care se află în acest moment în carantină, nu doar Timișoara. Comitetul Național pentru Situații de Urgență în această săptămână, cel mai probabil mâine sau poimâine, va lua o hotărâre în ceea ce privește Timișoara”, a spus Bode.

Citește și: Ciolacu și modelul american pentru alegerile prezidențiale