Ciolacu și modelul american pentru alegerile prezidențiale

Liderul PSD, Marcel Ciolacu și-a arătat încă o dată atracția pentru democrația americană. Într-un interviu acordat la DC News, Ciolacu  a precizat că va face o modificare de statut, astfel încât candidatul PSD la prezidențiale să fie desemnat în urma unor alegeri preliminare.  Mai mult, elimină cumva ideea ca președintele de partid să fie obligat să candideze la funcția de șef de stat.

Am stabilit cu colegii mei şi vom face o modificare statutară – candidatul pentru alegerile prezidenţiale nu va mai fi desemnat de către Comitetul Politic Naţional. Vor fi alegeri preliminare în interiorul partidului pe o perioadă de timp limitată, cine doreşte, în fiecare organizaţie vor merge candidaţii, să vedem, statutar, chiar susţinerea unui candidat independent, să vedem dacă doresc. Să lărgim cât putem de mult această posibilitate şi opţiune a cuiva să candideze şi să fie susţinut de PSD.

Marcel Ciolacu, președintele PSD

Citește și: Candidatul social democrat să fie ales în cadrul partidului, nu în Comitetul Politic Național

„S-a terminat o dată pentru totdeauna”

Decizia lui Ciolacu arată cumva o teamă de a nu pierde alegerile (fie cele prezidențiale, fie cele din cadrul partidului). Acesta a menționat că nu i se pare onest ca președintele partidului să fie obligat să fie și candidatul la cea mai înaltă funcție din stat.

„Toată lumea să vadă cine îşi doreşte această demnitate şi ei vor vota dacă persoana respectivă este cea îndreptăţită sau nu. Îmi doresc să fie cât mai mulţi candidaţi. S-a terminat o dată pentru totdeauna, în interiorul PSD, ca preşedintele partidului este obligat să fie şi candidatul la funcţia de preşedinte al României. Cred că este o modificare de fond foarte importantă şi foarte necesară într-un partid modern european. Decizia trebuie dusă până la baza partidului, mai ales pentru o asemenea demnitate”, a menţionat Ciolacu.

Pe lângă schimbarea acestui statut, Marcel Ciolacu ia în calcul și o reformare a Constituției României, așa cum a declarat în același interviu.

Citește și: Ciolacu visează înalt, tocmai la nivelul SUA