Comisia Europeană vrea eliminarea „protecției stricte” pentru lupi

Numărul prea mare al lupilor reprezintă de acum un pericol, în special pentru vite.

Lup
Lup sursa foto pixabay

Comisia Europeană a anunţat că doreşte să scadă nivelul de protecţie de care beneficiază lupii în UE, deoarece numărul lor prea mare reprezintă de acum un pericol, în special pentru vite. Crescătorii de animale au solicitat eliminarea mai ușoară a lupilor, iar activiștii de mediu îi condamnă spunând că cererea nu are justificare, potrivit digi24.ro.

În virtutea Directivei europene privind habitatele din 1992, majoritatea populaţiilor de lupi din Europa beneficiază de o „protecţie strictă”, cu posibilitatea unor derogări.

 Comisia propune trecerea la statutul de protecţie simplă, mai suplu. Acest lucru permite eliminarea mai uşoară a lupilor acolo unde numărul lor este considerat a fi prea mare în anumite regiuni. Această propunere, solicitată de crescătorii de animale din mai multe ţări, trebuie încă să fie aprobată de statele membre din UE. Comisia consideră că revenirea lupilor în regiunile din UE de unde aceştia dispăruseră vreme îndelungată generează tot mai multe conflicte cu comunităţile locale de agricultori şi vânători.

Numărul lupilor din Uniunea Europeană a crescut „semnificativ” de-a lungul ultimilor 20 de ani. În prezent există peste 20.000 de lupi în 23 de ţări din UE şi aceste haite cresc şi ocupă teritorii din ce în ce mai mari, precizează CE. 

WWF, unul dintre principalele ONG-uri de conservare a naturii, consideră însă că aceasta este o propunere „scandaloasă” şi care „nu are nicio justificare ştiinţifică”. Chestiunea numărului lupilor prezenţi în diferite ţări ale Europei se află în centrul unor dezbateri aprinse între crescătorii de animale şi asociaţiile de protecţie a mediului.

 Doamna von der Leyen „sacrifică în mod deliberat decenii de muncă în favoarea protejării naturii pentru propriul său interes politic”, a denunţat unul dintre liderii organizaţiei, Sabien Leemans. Von der Leyen a avut ea însăşi o experienţă neplăcută cu un lup. Astfel, în septembrie 2022, un lup a pătruns într-un ţarc amenajat pe proprietatea familiei sale, în nordul Germaniei, şi l-a ucis pe bătrânul ei ponei, Dolly. Avertizări meteo de viscol puternic și ninsori abundente pentru toată țara