Percheziții de amploare la o grupare de ucraineni și români care făceau contrabandă cu țigări 

Au fost puse în aplicare 33 mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţelor Suceava, Hunedoara, Maramureş, Teleorman Dolj şi Timiş

Sursa foto: Facebook/Poliția Română

O grupare de ucraineni și români făcea contrabandă la nivel înalt pe teritoriul României. La data de 21 septembrie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor Economice din cadrul Poliţiei Române, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, pun în aplicare 33 mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţelor Suceava, Hunedoara, Maramureş, Teleorman Dolj şi Timiş, potrivit stiripesurse.ro.

Sunt vizate infracţiuni privind constituirea unui grup infracţional organizat, aderare la un grup infracţional organizat, contrabandă, contrabandă asimilată şi spălare a banilor.

„S-a reţinut că, la finele anului 2022, pe teritoriul României s-a constituit un grup de criminalitate organizată transfrontalieră, cu arie de acţiune şi componenţă internaţională, format din cetăţeni ucrainieni şi români, specializat în activităţi de contrabandă şi contrabandă asimilată respectiv introducere în ţară, comercializare şi transport a unor cantităţi importante de produse accizabile (ţigarete), atât pe teritoriul României cât şi pe cel al Uniunii Europene. Ţigările achiziţionate din Ucraina şi Republica Moldova, au fost încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării ( cetăţeni ucrainieni), fiind disimulate în alte categorii de mărfuri (bomboane, dulciuri etc.), iar după introducerea în România, transportate către depozite intermediare (deţinute de membrii grupării care se ocupau de comercializarea ţigaretelor), descărcate, reîncărcate în alte vehicule şi transportate către alţi clienţi.

Ţigaretele au fost introduse în România prin puncte de trecere a frontierei din judeţele Suceava şi Tulcea, fie cu titlu de import, sub paravanul altor mărfuri legal transportate destinate unor societăţi din România, fie în regim de tranzit către ţări din afara spaţiului comunitar.

Segmentul intern al grupului infracţional format din cetăţeni români, a avut ca principale atribuţii identificarea şi punerea la dispoziţie a unor spaţii necesare pentru transbordarea ţigărilor din automarfare şi depozitarea lor temporară în condiţii de maximă securitate, precum şi identificarea unor clienţi cu posibilităţi de distribuţie semnificativă. În cursul investigaţiilor au fost realizate prinderi în flagrant şi efectuate percheziţii domiciliare în urma cărora au fost confiscate aproximativ 10 milioane de ţigarete provenite din contrabandă. Audierile urmează să se desfăşoare la sediul DIICOT – Structura Centrală. MAE, atenționare de călătorie pentru Grecia