Orban face apel la rațiune, pe ultima sută de metri

„Pe 1 septembrie, ca urmare a unor decizii unilaterale, am intrat într-o criză politică care afectează grav România”

Președintele PNL, Ludovic Orban face apel la rațiune și cere ca „joaca de-a politica trebuie să se termine”, considerând că este nevoie de o soluție clară pentru a pune capăt crizei politice, în care România se află de la începutul acestei luni, una decisivă pentru liberali, care își vor alege președintele.

„Cu mare greutate am reuşit să negociem un acord de coaliţie, care a dus la formarea unui guvern al forţelor de centru-dreapta, care a obţinut votul de încredere cu o majoritate confortabilă pentru un program de guvernare. Din păcate, pe 1 septembrie, ca urmare a unor decizii unilaterale, am intrat într-o criză politică care afectează grav România. (…) Nu ne putem permite să ne jucăm cu soarta României. La ora actuală, pentru noi este vital ca într-un termen cât mai scurt, prin participarea tuturor actorilor politici şi instituţionali, să se ajungă la o soluţie clară de a pune capăt crizei. Poziţia noastră categorică este că singura coaliţie decentă, onorabilă, care poate să asigure o guvernare în beneficiul României este coaliţia care s-a format după alegerile parlamentare, o coaliţie între Partidul Naţional Liberal, USR PLUS, UDMR, cu sprijinul grupului minorităţilor”, a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului.

Orban, încrezător în reconfirmarea mandatului său

Totodată, Orban a transmis că „cine poartă răspunderi pentru grava criză în care a fost aruncată România trebuie să îşi asume şi să acţioneze în consecinţă”, fiind o săgeată către premierul Cîțu, considerat principalul vinovat al crizei din cadrul coaliției de guvernare, ca urmare a deciziei unilaterale de a-l demite pe ministrul Justiției, Stelian Ion. Liderul liberalilor a adăugat că după Congres, PNL are deplina capacitate de a pune punct acestei crize şi de a reconstrui coaliţia.

„Joaca de-a politica trebuie să se termine. Cine seamănă vânt culege furtună. Cine poartă răspunderi pentru grava criză în care a fost aruncată România trebuie să îşi asume răspunderile şi să acţioneze în consecinţă.

În ce ne priveşte pe noi, liberali adevăraţi, liberali care au muncit în toate campaniile Partidului Naţional Liberal, am construit timp de patru ani de zile un partid serios, responsabil, care atunci când ajunge la guvernare să aibă capacitatea să guverneze România, în beneficiul românilor, suntem la dispoziţia românilor şi după 25 septembrie am convingerea că PNL are deplina capacitate de a pune punct acestei crize, de a reconstrui coaliţia, de a recâştiga încrederea cetăţenilor în guvern şi de a asigura o guvernare performantă pentru dezvoltarea şi modernizarea României”, a mai declarat Orban.

De altfel, USR PLUS s-ar întoarce la guvernarea, cu condiția ca PNL să desemneze un alt premier în locul lui Florin Cîțu. În cazul în care Orban va câștiga alegerile, Cîțu va rămâne fără această funcție, iar dacă premierul se va impune în fața lui Orban, acesta va pleca și de la conducerea Camerei Deputaților. În concluzie, miza Congresului este una imensă pentru fiecare dintre cei doi contracandidați.

Citește și: Ludovic Orban exclude votul online la Congresul din 25 septembrie