Vot Anticipate

Biroul Electoral Central (BEC) a revenit luni cu o precizare importantă. Astfel, potrivit hotărârii de pe 18 septembrie, „nu permite unui alegător să voteze de două sau mai multe ori”, ci stabileşte procedura care trebuie urmată în momentul în care sistemul informatic semnalează că o persoană ar mai fi votat.

„Hotărârea BEC 109 din 18 septembrie nu permite unui alegător să voteze de două sau mai multe ori, ci stabileşte procedura de urmat în cazul în care Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) semalează că o prsoană şi-ar mai fi exercitat dreptul de vot în aceeaşi zi la acelaşi scrutin”, se arată în comunicatul BEC de luni.

Fără semnătură, continuă operațiunea de votare

„Mesajul emis de sistemul informatic referitor la faptul că un alegător ar fi votat la altă secţie de votare nu constituie proba absolută a votului multiplu, putând avea alte cauze.

De aceea, Normele metodologice privind SIMPV aprobate prin hotărârea AEP 36/2019 prevăd că preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate decide să permită exercitarea dreptului de vot de către alegătorul aflat în situaţia descrisă anterior”, a mai transmis BEC.

Dacă în dreptul numelui alegătorului nu apare nicio semnătură, acesta este lăsat să voteze. Dacă apare vreo semnătură, persoana respectivă poate vota, dar trebuie să completeze un proces verbal şi i se aduce la cunoştinţă că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

Totodată, BEC a precizat că astfel de măsuri s-au mai luat și la alte alegeri, localele și parlamentarele din 2016, precum și la europarlamentarele și prezindețialele din 2019.

Reamintim că BEC nu se află la prima „rectificare” a informațiilor legate de alegerile locale din această toamnă. În urmă cu mai puțin de două săptămâni, BEC a revenit asupra informațiilor comunicate cu privire la vizele de flotant și modul în care aceștia puteau vota.

Citește și: BEC: Votul multiplu, pe proprie răspundere, liber la „plăcuțele suedeze”

#News