Ministerul Mediului: Aproape jumătate dintre români nu știu că au obligația să selecteze separat deșeurile

Ministerul a realizat un sondaj anul trecut, din care reiese că 73% dintre români "au un interes crescut pentru primirea de informaţii din acest domeniu

Aproape jumătate dintre români nu ştiu că au obligaţia de a colecta separat deşeurile şi spun că nu au fost informaţi despre acest lucru, anunță Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), care cere autorităţilor locale să se implice în promovarea reciclării. Directorul de Comunicare din cadrul MMAP, Mihai Drăgan, a declarat că „avem una dintre cele mai reduse rate de reciclare a deşeurilor municipale din Uniunea Europeană” şi că, potrivit Eurostat, „suntem la 14%”, potrivit ziare.com.

Ministerul a realizat un sondaj anul trecut, din care reiese că 73% dintre români „au un interes crescut pentru primirea de informaţii din acest domeniu, 88% fiind foarte interesaţi de colectarea separată şi de reciclare”.

„Fără o colectare separată în fiecare casă, ne va fi în continuare ruşine că suntem la coada clasamentului Uniunii Europene în acest domeniu. Colectarea separată este principalul mesaj al campaniei noastre, dar bineînţeles că acest comportament trebuie să fie dublat de extinderea infrastructurii de colectare şi de reciclare. (…) Scopul este ca, în timp, comportamentul de a separa deşeurile să devină unul firesc în toate familiile şi în toate gospodăriile din România. Să fie un reflex dobândit de fiecare generaţie”, a spus reprezentantul MMAP.

Conform acestuia, 45% dintre români „nu au fost niciodată informaţi despre obligativitatea colectării separate a deşeurilor”, iar „aproximativ jumătate dintre români au declarat că nu colectează separat deşeurile de niciun fel”.

„Asta e o problemă de mediu, dar şi una economică, pentru că nu facem decât să aruncăm bani la groapa de gunoi. Deşeurile colectate separat, corect, devin o sursă de venit importantă”, a mai spus reprezentantul MMAP.

Acesta a adăugat că schimbările se vor vedea în România după câţiva ani de campanii de informare. „Reciclăm în România” este prima campanie naţională de acest tip derulată de MMAP, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, cu scopul de a creşte gradul de informare şi conştientizare a importanţei colectării separate. MMAP beneficiază de fonduri de 1,2 miliarde euro prin componenta 3 din PNRR, dedicată managementului deşeurilor, din care 580 de milioane de euro sunt destinate construcţiei a peste 560 de centre de colectare cu aport voluntar. Alte 260 de milioane de euro sunt alocate pentru finanţarea a peste 14.000 de insule ecologice digitalizate care vor permite implementarea obiectivului „plăteşte pentru cât arunci”. Incendiu puternic la o hală de depozitare calculatoare din județul Mureș