O parte din efectivele de albine din județul Hunedoara, afectate de un parazit

Foarte multe familii de albine au murit din cauza parazitului denumit Varroa jacobsoni, spune vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine Hunedoara, Tiberiu Korb.

Apicultorii din județul Hunedoara anunță că au probleme după ce un parazit a afectat populațiile de albine acolo unde tratamentele nu au fost aplicate la timp și corect, potrivit g4media.ro.

Foarte multe familii de albine au murit din cauza parazitului denumit Varroa jacobsoni, spune vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine Hunedoara, Tiberiu Korb.

 “Din păcate avem probleme la nivel de județ și nu numai la nivel de județ. La nivel de țară, în primul rând, anul trecut a fost o infestație foarte mare cu Varroa jacobsoni. Apicultorii în, timpul verii, au susținut tare că nu există infestație, că familiile sunt foarte puternice și au minimalizat și tratamentele și le-au început târziu. Foarte multe familii la ora asta au dispărut, deci au murit foarte multe familii. Să manifestă prin faptul că dispare albina din ladă. Din estimări, cam 20% din efective s-au cam dus. Iarna nu s-a terminat încă, până în aprilie mai pot fi surprize, adică mortalități”, spune Tiberiu Korb.

Soluția pentru stoparea infectării stupilor este folosirea tratamentelor, chiar și în această perioadă, fiind nevoie de atenție și de utilizare a unor benzi speciale, avertizează reprezentantul apicultorilor din Hunedoara.

De altfel, apicultorii pot solicita consultanță la sediul Asociației Crescătorilor de Albine.

”Ceea ce a mai rămas din familiile respective trebuie unificate și făcut de tratamente. Sunt foarte multe soluții de a face tratamente și trebuie puse aceste benzi pentru că albinele prin atingere își mai revin. Să știți că încurajez apicultorii, că vin la mine foarte supărat și le spun totuși, că să le pară bine pentru că am făcut niște cantități de miere. Faptul că cunosc o meserie este mare lucru.Să practice în continuare apicultura, să iubească albinele”, mai spune Tiberiu Korb.

Bărbat dat în judecată de un vecin deoarece făcea prea multe grătare