Focar de antrax la o fermă de capre din judeţul Iaşi

Bacilul a fost confirmat la o carcasă de capră domestică, sacrificată acum 10 zile

Direcția Sanitar Veterinară (DSV) a instituit focar de antrax în localitatea Țigănași, din județul Iași. Potrivit directorului adjunct al DSV Iași, Bogdan Novenschi, bacilul a fost confirmat, în urma analizelor, la o carcasă de capră domestică, sacrificată acum 10 zile. Ciobanul de la exploatație a sacrificat animalul, carcasa fiind ulterior depozitată acasă la proprietar, potrivit g4media.ro.

Până în prezent nicio persoană nu a consumat carne din respectiva carcasă. La Spitalul Sfântul Spiridon este internat un cetățean cu niște leziuni cutanate la nivelul antebrațului și care a suspiciona leziuni asemănătoare antraxului cutanat

  „Cazul a fost confirmat în urma suspiciunii și notificării DSP-ului Iași prin care ne-au anunțat în data de 14 iulie că la Spitalul Sfântul Spiridon din data de 13 e internat un cetățean cu niște leziuni cutanate la nivelul antebrațului și care a suspiciona leziuni asemănătoare antraxului cutanat. Ne-a furnizat informațiile că lucrează la o exploatație în comuna Țigănaș. Ne-am deplasat în exploatație, am discutat cu proprietarul,  din declarația cetățeanului respectiv are și că în urmă cu 10-15 zile aproximativ sacrificaseră împreună cu altă persoană o capră din efectiv, care a predat-o proprietarului exploatației. Ne-am deplasat la proprietar acasă, am identificat carcasa respectivă în lada frigorifică, am dus-o la laboratorul Sanitar-Veterinar Iași, s-au prelevat probe. Luni am avut un rezultat pozitiv prin identificarea bacilului antrax. Ulterior am retrimis probele pentru confirmare și la Institutul Național de Diagnostic Sănătate Animală de la București. Am primit ieri confirmarea și de la București  drept pentru care am declarat oficial focar de antrax”, susține Bogdan Novenschi.

 Directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinară Iași, Bogdan Novenschi, a precizat că, odată cu declararea focarului de antrax, a fost instituit un plan de măsuri în respectiva exploatație

.În urma depistării focarului de antrax în localitatea Țigănași, și Direcția de Sănătate Publică Iași a trimis probe la Institutul Cantacuzino din Capitală, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Iași, Marius Voicescu. „Cu privire la suspiciunea de antrax din comuna Țigănași, Direcția de Sănătate Publică a trimis două probe recoltate la Institutul Cantacuzino, ceea ce înseamnă că în perioada următoare, în zilele următoare, așteptăm rezultatele de laborator”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Iași.

Siturile arheologice din Grecia, închise zilnic până duminică timp de câteva ore