Darius Vâlcov arestat

Fostul ministru al finanțelor Darius Vâlcov a fost condamnat, marți, în primă instanță, la 6 ani și 6 luni de închisoare pentru fapte de corupție. Vâlcov este acuzat de procurorii DNA că ar fi primit peste 4 milioane de lei sub formă de mită. Dosarul a fost instrumentat de procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, iar decizia instanței nu este definitivă.

Fost Ministru al Finanțelor Publice între 2014 și 2015, Darius Vâlcov este cel care a întocmit raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu și este considerat de mulți membri PSD dar și din partidele de opoziție drept o eminență cenușie. Vâlcov a avut o contribuție semnificativă la programul de guvernare al PSD, iar apoi a ocupat funcția de consilier de stat în cabinetul Dăncilă. Darius Vâlcov și-a început ascensiunea politică în 2000, ca membru al Partidului Democrat (PD). În ultimii ani el a fost acuzat de spălare de bani, luare de mită și trafic de influență în mai multe dosare care au ajuns în instanță. Într-unul dintre acestea, Darius Vâlcov a fost deja condamnat, în februarie 2018, la 8 ani de închisoare cu executare.

Conform rechizitoriului procurorilor „În perioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri–denunțător în cauză, aproximativ 10% din sumele încasate de societatea acestuia de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie–13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, în valoare de 24.833.258 lei fără TVA”.

Procurorii DNA mai arată că „În aceeași manieră a procedat inculpatul și în cazul unui alt contract încheiat de instituţia publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina, preţul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA. Astfel, în luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei.

Nu în ultimul rând „La data de 23 iulie 2014, între S.C. Compania de Apă Olt S.A. şi aceeaşi firmă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, preţul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fără TVA. Ulterior, înaintea datei de 27 august 2014 (data emiterii primei facturi către S.C. Compania de Apă Olt S.A.), administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiaţi ai inculpatului Vâlcov Darius-Bogdan, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”, lucru cu care omul de afaceri a fost de acord.

Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procentaj de 10%), pretinsă în modalitatea descrisă mai sus, urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui „avans mai mare pentru lucrările efectuate”, acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens. Astfel, în lunile septembrie 2014 şi februarie 2015, inculpatul a primit, în două tranşe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsă iniţial. Pentru aceleaşi lucrări, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins şi primit anterior de la un alt om de afaceri un procentaj de 20% din valoarea contractului.

După primirea banilor, contractul respectiv a fost reziliat, fiind atribuit, la data de 23 iulie 2014, omului de afaceri de la care a pretins şi primit suma de 1.700.000 lei, mai sus amintită. Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 lei. În cauză, procurorii anticorupţie au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri (piese de mobilier folosite la amenajarea hotelului pe care inculpatul îl deţine în municipiul Slatina), în valoare de 393.457,58 lei şi asupra sumei de 264.460 lei existente în contul unei societăţi pe care inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan o controla prin interpuşi”, se mai arată în rechizitoriu.

Citește și: Darius Vâlcov are dor de ducă. Ca să scape de pușcărie, fostul consilier al Vioricăi Dăncilă cere cetățenie italiană

HashtagNews.ro